Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους «δολιοφθορείς» για να ανατρέψει την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνησή της.

Η Maia Sandu όρισε νέο πρωθυπουργό την Παρασκευή, τον Dorin Recean, ο οποίος είναι υπέρ της ΕΕ όπως και ο προκάτοχός του.

Η Πρόεδρος Sandu είπε ότι η “συνωμοσία” θα περιλαμβάνει “διαμαρτυρίες από τη λεγόμενη αντιπολίτευση”, με στόχο την “ανατροπή της συνταγματικής τάξης“.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία έχει θέσει τη Μολδαβία – μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης – σε μεγάλη πίεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου είχε αποκαλύψει ένα ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία, “στη μέγγενη” μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι.

Η χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει παλέψει με την εισροή προσφύγων από την Ουκρανία και τις εντάσεις με την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή υπέρ της Μόσχας όπου είναι εγκατεστημένοι περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Η Μολδαβία – πρώην μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – εξαρτάται από τη Ρωσία για φυσικό αέριο. Έχει υποστεί διακοπές ρεύματος τον περασμένο χρόνο, που συμπίπτουν με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

ΗΠρόεδρος Sandu ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει «δολιοφθορείς με στρατιωτικό υπόβαθρο, καμουφλαρισμένους με πολιτικά ρούχα, για να αναλάβουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς και σύλληψη ομήρων».

Η συνωμοσία θα περιλαμβάνει πολίτες της Ρωσίας, του Μαυροβουνίου, της Λευκορωσίας και της Σερβίας να εισέλθουν στη Μολδαβία, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Προέτρεψε το κοινοβούλιο της Μολδαβίας να εγκρίνει νόμους που θα δίνουν στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (SIS) και στους εισαγγελείς της χώρας “τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των απειλών για την εθνική ασφάλεια”.

Πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει βία στη χώρα μας θα αποτύχουν».

Διαβάστε ακόμη: