Σοβαρό προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που ακυρώνει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, (επί της ουσίας κλειστή πρόσκληση όπου 5 συγκεκριμένες εταιρείες μοιράστηκαν τη δουλειά, στις οποίες ανατέθηκαν μεγάλου ύψους συμβάσεις) για τα σχολικά γεύματα μαθητών!

Και τούτο διότι πρώτον, βρίσκονται πλέον στον αέρα ημερησίως 220.000 μαθητές, σε μια εποχή κατά την οποία σοβεί οικονομική κρίση στα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας και διεθνούς ακρίβειας που έχει εκτινάξει στα ύψη το επίπεδο ζωής!

Δεύτερον, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο αφήνει υπόνοιες για «φωτογραφικό» διαγωνισμό, στον οποίο εισήχθη όρος εξαίρεσης της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Τρίτον, διότι μέσα από την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η δυσώδης δημιουργία συνθηκών ολιγοπωλίου, κοινώς καρτέλ στην σίτιση, όχι μόνο γιατί οι συμβάσεις του σχετικού διαγωνισμού για τα γεύαμτα μαθητών μοιράστηκαν σε κάτω των 5 εταιριών, αλλά κυρίως διότι οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν πολλά κοινά σημεία με εκείνες τις ολίγες που κέρδισαν (μοιράστηκαν) τον διαγωνισμό για την σίτιση των προσφυγών, με μηδενικές εκπτώσεις, στην ουσία εις βάρος του δημοσίου, του κρατικού χρήματος και των φορολογουμένων πολιτών!

Η απόφαση αυτή θεωρείται – και είναι- μείζονος σημασίας καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται επιτιμητικά πως «σε τρεις συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ και σε δύο τα 10 εκατ. ευρώ»!!!

Και εστιάζει στο γεγονός πως δεν τηρήθηκαν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού βάσει των οδηγιών της ΕΕ, και ότι αποκλείστηκαν όλες σχεδόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και προσκλήθηκαν στον κλειστό διαγωνισμό συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τις συμβάσεις στην πλειονότητα τους να ανατίθενται σε κάτω των 5 εταιριών, οι οποίες φέρονται να έχουν πολλά κοινά σημεία με εκείνες που κέρδισαν τον αντίστοιχο διαγωνισμό για την σίτιση των προσφυγών!!!

Υπό το πρίσμα τούτο, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ουσιαστικά κάνει λόγο για καρτέλ στην σίτιση την μαθητών (και των προσφυγών) μοιρασιές των προμηθειών και των συμβάσεων και φωτογραφικούς διαγωνισμούς που καταλήγουν υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και εις βάρος του Δημοσίου, αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς την ηγεσία του υπουργείου και προς την πολυδιαφημισμένη και υπερπροβεβλημένη υφυπουργό κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, οι πολιτικές ευθύνες της οποίας είναι τεράστιες για το φιάσκο μεγατόνων στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών…