Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία απέδωσε σε λάθος διατύπωση τη δήλωση περί απόλυσης ανεμβολίαστων εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές φροντίδας.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το ισχύον πλαίσιο δεν πρόκειται να αλλάξει.

H δήλωση Μιχαηλίδου προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ αναγκάστηκε να παρέμβει και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι κανένας δεν απολύεται αλλά ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου.

«Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών διότι ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των άλλων. Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις αλλά πήγαινε στη άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, να προσληφθεί κάποιος άλλος που θα κάνει την δουλειά σου, εμβολιασμένος. Ε! αυτό είναι κοινή λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Τι αναφέρει σε δήλωσή της η Δόμνα Μιχαηλίδου

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων….  στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.