«Βόμβα» έριξε η η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, διαμηνύοντας ότι όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν θα απολύονται μετά την υποχρεωτική άδεια.

Όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων….  στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.

Προς κλείσιμο κατασκηνώσεων

Όσον αφορά την έξαρση κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε παιδικές κατασκηνώσεις, η κ. Μιχαηλίδου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργίας τους.

«Μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις. Αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο», είπε.

Τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό αφορά όλο το προσωπικό- διοικητικό, υγειονομικό κτλ.- σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, όπως και σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων είναι υποχρεωτικός στις εξής δομές:

• Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης
• Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,
• Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,
• Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων,
• Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων,
• Κλειστές Δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,
• Ιδρύματα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,
• Οικοτροφεία,
• Ειδικά Ιδρύματα,
• Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
• Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει έως τις 16 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όποιος δεν εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Σε αυτές τις μονάδες φροντίδας πλέον και όλοι οι νεοεισερχόμενοι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Τα 17 επαγγέλματα που εμβολιάζονται υποχρεωτικά