Το γερμανικό κοινοβούλιο δημοσίευσε σήμερα (20/06) τον αναλυτικό κατάλογο με τον εξοπλισμό που η χώρα έχει διαθέσει στους Ουκρανούς υπερασπιστές, σε μία… αλλαγή «πλεύσης» όσον αφορά την ενημέρωση αναφορικά με την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η λίστα θα ανανεώνεται καθημερινά.

«Πρόκειται για προσαρμογή στην πρακτική των στενότερων συμμάχων μας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αποσαφηνίζοντας ότι από σήμερα, ο κατάλογος, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, θα ενημερώνεται συνεχώς.

Μέχρι τώρα, πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είχαν μονάχα ελάχιστα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη και τα μέλη της επιτροπής απορρήτων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Πέραν των όπλων, ο κατάλογος περιλαμβάνει κράνη, ρούχα και σκηνές, ενώ το υλικό προέρχεται είτε από τις αποθήκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, είτε απευθείας από την αμυντική βιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, αναγράφονται 3.000 Μπαζούκα, 100.000 χειροβομβίδες, 2.000 πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, 500 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, 100 αυτόματα όπλα και 16 εκατομμύρια σφαίρες, αλλά και 23.000 κράνη, 178 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 1.200 νοσοκομειακές κλίνες και ένα προσωρινό νοσοκομείο πεδίου μάχης.

Προς παράδοση είναι, μεταξύ άλλων, 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM και ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού Cobra.

Χέμπεστραϊτ: «Σύντομα η απόφαση για παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία»

Η κατασκευάστρια εταιρεία Ραϊνμετάλ κινείται για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας εξαγωγής από την κυβέρνηση, ώστε τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt.

Τα συστήματα αποσύρονται σταδιακά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αντικαθίστανται από τα PUMA. Πριν από την παράδοσή τους στην Ουκρανία, όμως, θα πρέπει να επισκευαστούν.

Tα πρώτα είκοσι οχήματα προγραμματίζεται να είναι έτοιμα σε διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων, ενώ άλλα πενήντα θα μεταφερθούν δυνητικά εντός πέντε ή έξι μηνών, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας.

Η Ραϊνμετάλ έχει ζητήσει άδεια προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 1, του προηγούμενου άρματος μάχης από αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Γερμανία (Leopard 2).