«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δεν είναι πλέον ο φυσικός εταίρος των Πρασίνων», ανέφερε ο Άντον Χοφράιτερ. «Ουσιαστική εγγύτητα με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP)», διαπίστωσε ο βουλευτής του SPD, Τζο Βαϊνγκάρτεν, ειδικά στα θέματα της οικονομίας. Τα προβλήματα συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένουν και μετά τη «μαραθώνια» συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα.

«Ως κυβέρνηση, δεν έχουμε δώσει καλή εικόνα, τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τόνοι ανέβηκαν πολύ», παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «σε ανθρώπινο επίπεδο, υπάρχει κατανόηση μεταξύ των μελών της κυβέρνησης», αλλά και ότι «παρά τις προκλήσεις και την πολλή δουλειά, γελάμε και πολύ μεταξύ μας».

Σε αυστηρό ύφος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων τόνισε ότι μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατέστη σαφές πως «το SPD του Όλαφ Σολτς δεν αποτελεί, πλέον, τον φυσικό εταίρο μας», μιλώντας στη Welt.

Ο Τζο Βαϊνγκάρτεν σημείωσε ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων και της βιομηχανίας βρίσκονται περισσότερο στο επίκεντρο. Η οικονομία μας λειτουργεί παγκοσμιοποιημένα, είναι η “ραχοκοκαλιά” της ευημερίας μας, η οποία δε μπορεί να επιβαρύνεται κατά βούληση. Με αυτή τη στάση, το SPD έχει ουσιαστική εγγύτητα με το FDP», επικρίνοντας ιδιαίτερα τη στάση των Πρασίνων στο ζήτημα της αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη θέρμανση.

Ακόμη, υποστήριξε πως στην εκλογική του περιφέρεια, δέχθηκε επίθεση από πολίτες, «για τους οποίους ο ρυθμός αντικατάστασης των καυστήρων θεωρείται υπερβολικά γρήγορος». «Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον κόσμο και οι Πράσινοι πρέπει να μάθουν να κάνουν πολιτική, σύμφωνα με τα εκλογικά τους αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Όμως, τα προβλήματα επεκτείνονται και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού, με τον Αντιπρόεδρο του FDP, Μίχαελ Τόιρερ, να επιτίθεται στον –έως τώρα– «φυσικό εταίρο» του κόμματος, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). «Είναι ψέμα ότι για αυτούς, η επιθυμητή συμμαχία είναι με εμάς. Αντιθέτως, προσπαθούν να μάς αποκλείσουν από τη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Τόιρερ.

Τέλος, κατηγόρησε τη Χριστιανική Ένωση για «εκστρατεία εξόντωσης» του κόμματος των Φιλελευθέρων, επισημαίνοντας ότι, «όπου υπήρχε η δυνατότητα συγκυβέρνησης, όπως στο Σλέσβιγκ – Χολστάιν, η προτίμηση του CDU ήταν να συμμαχήσει με τους Πράσινους». Επομένως, τόνισε, «στηρίζουμε ξεκάθαρα τη συμμαχία του φωτεινού σηματοδότη (SPD, Πράσινοι, FDP). Ο Όλαφ Σολτς «είναι ένας απολύτως αξιόπιστος Καγκελάριος», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: