Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, γνωστός για τις προνομιακές του σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα παραμείνει μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως απεφάνθη σήμερα (02/03) η κομματική επιτροπή που είχε αναλάβει να κρίνει το κομματικό του μέλλον.

Ο 78άχρονος πολιτικός βρέθηκε στο στόχαστρο εντονότατων επικρίσεων έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς διατηρεί στενούς προσωπικούς δεσμούς με τις ρωσικές πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ. Κατά την περίοδο που ήταν Καγκελάριος (1998 – 2005), ο Σρέντερ καλλιέργησε μία στενή σχέση / «στρατηγική σύμπραξη» με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο είχε μάλιστα χαρακτηρίσει ως «άψογο δημοκράτη». Μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία, ο Σρέντερ ανέλαβε διευθυντική θέση στην κοινοπραξία Nord Stream, το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom και το εποπτικό συμβούλιο της Rosneft.

Τον περασμένο χρόνο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έπειτα από διαδικασία που κινήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, ο Σρέντερ έχασε το προνόμιο διατήρησης γραφείου στη Bundestag. Παράλληλα, μέλη του SPD ζήτησαν να απομακρυνθεί και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, λόγω της άρνησης να λάβει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη ρωσική επίθεση στη ουκρανική επικράτεια. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ταξίδεψε στη Μόσχα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πούτιν. Κατά την επιστροφή από εκείνο το ταξίδι, είχε ισχυρισθεί ότι η Ρωσία επιθυμεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμη: