Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις για τη ρύθμιση που κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εκλογές, των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», έστειλε ταυτόχρονο πολιτικό μήνυμα ότι «απέναντι σε εκείνους που φέρονται να επιβουλεύονται τη δημοκρατία δεν χωρεί καμία ανοχή από το πολιτικό σύστημα».

Ο Υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι μία στιγμή κατά την οποία όλο το πολιτικό σύστημα οφείλει συντεταγμένα να σταθεί απέναντι σε εκείνους που φέρονται να επιβουλεύονται τη δημοκρατία -και δεν ομιλώ μόνο για το συγκεκριμένο κόμμα. Αλλά για οποιονδήποτε, αξιοποιώντας την ανοχή της δημοκρατίας, έχει ως σκοπό να έλθει να την συρρικνώσει και να την καταλύσει. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χωρεί καμία ανοχή από το πολιτικό σύστημα».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι το Σύνταγμα «πράγματι, μία διάταξη, η οποία δεν επιτρέπει σε κάποιον, ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα να είναι υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές. Εδώ μιλάμε για κάτι διαφορετικό ποιοτικά, σε εντελώς άλλη συνταγματική βάση, την υποχρέωση που προκύπτει εκ του Συντάγματος, τα κόμματα να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι τελείως διαφορετική η νομική βάση. Εδώ δεν ομιλούμε για έναν απλό βουλευτή που θα κατέλθει (στις εκλογές) ή όχι, εδώ ομιλούμε για πολιτικά κόμματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά εγκληματικές οργανώσεις. Ή, εγκληματικές οργανώσεις που περιβάλλονται το ένδυμα του πολιτικού κόμματος».

«Δεν είναι δυνατόν εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα»

Η διάταξη που κατατέθηκε χθες, εξ άλλου, «δεν έρχεται ξαφνικά ούτε έρχεται σε νομικό και πραγματικό κενό. Έρχεται ως ένα επιστέγασμα σε μια συνολική προσπάθεια που έχει κάνει η Πολιτεία, έτσι ώστε διασφαλίσει και να εγγυηθεί τη δημοκρατία της. Ήδη από το 2013 έχουμε διατάξεις πολύ σαφείς που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση κομμάτων που έχουν στους κόλπους τους εγκληματική οργάνωση […] Δεύτερη, και πιο σημαντική, πράξη, στις εκλογές του 2019, όταν ο λαός με σοφία αφήνει έξω από τη Βουλή όλα τα νεοναζιστικά μορφώματα. Το 2021 σε ανύποπτο χρόνο ερχόμαστε και εισάγουμε διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε πολιτικά κόμματα. Το αυτονόητο δηλαδή. Δεν είναι δυνατόν εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα».

Μία διάταξη, που όπως υπογράμμισε, «υπερψηφίζεται το 2021 με μεγάλη πλειοψηφία από εμάς που είχαμε την πρωτοβουλία, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και από την Ελληνική Λύση. Σε εκείνη τη διάταξη ερχόμαστε σήμερα να κλείσουμε ένα παράθυρο», που δεν είναι άλλο, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας, από το να εναλλάσσεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση μανδύες κομματικών σχηματισμών.

Κατά το μέρος της Νέας Δημοκρατίας, ταυτοχρόνως, «δεν πρόκειται να έλθει στη Βουλή μία πρόταση που δεν θα είναι συνταγματική. Θα μπορούσαμε να έλθουμε με μία πρόταση, η οποία θα χτυπούσε ευθέως το Σύνταγμα λέγοντας ότι κανένα μέλος, κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να έχει καταδικασθεί για απαξιωτικά εγκλήματα, για εγκλήματα κατά της Πολιτείας. Δεν το πράξαμε -και δεν το πράξαμε συνειδητά γιατί κάτι τέτοιο θα είχε συνταγματικό πρόβλημα. Εμείς στη θεσμική διάσταση είμαστε πάρα πολύ αυστηροί», σημείωσε με έμφαση ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε ακόμη: