Το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της δρακόντειας νομοθεσίας που ισχύει στη γειτονική Ρωσία.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ξέσπασαν επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών.

Ο νόμος – που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Η γεωργιανή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν διαδηλωτές μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή να διαμαρτύρονται οργισμένοι με την αστυνομία οπλισμένη με ασπίδες και στη συνέχεια αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Τοπικά μμε ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής έφεραν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: «Όχι στη ρωσική νομοθεσία».

Μιλώντας από το Βερολίνο νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον νόμο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα «ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».

«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών», δήλωσε.

Το κυβερνών κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να ενταχθεί η Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορεί τους επικριτές του νομοσχεδίου ότι αντιτίθενται στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, έναν από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς θεσμούς της χώρας.

Χθες Δευτέρα, μια ακρόαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νόμο κατέληξε σε βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να κτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κριτική από παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα οδεύει προς τον αυταρχισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.