Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσώπευε περίπου το 1/4 των σχεδόν $124 δισ. που δαπανήθηκαν από κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Η τεράστια δαπάνη του PIF έφθασε για το 2023 τα $31,5 δισ. έναντι $123,8 δισ. για όλα τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, με βάση μια προκαταρκτική ετήσια έκθεση από την ειδική στον κλάδο Global SWF, η οποία παρακολουθεί τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου. Το ισχυρό ράλι πέρυσι στις παγκόσμιες μετοχές βοήθησε να αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως στα $11,2 τρισ.

Οι συνολικές ελεγχόμενες από το κράτος δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση – από πράσινο υδρογόνο μέχρι εξόρυξη λιθίου – έφτασαν επίσης το ρεκόρ των $25,9 δισ. το 2023, αναφέρει η έκθεση. Παρόλα αυτά, οι συνολικές δαπάνες των κρατικών επενδυτικών ταμείων την ίδια χρονιά ήταν 21% χαμηλότερες από το 2022.

«Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίου για να λειτουργήσει μεταξύ αυτών των ιδρυμάτων», δήλωσε στην έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος της Global SWF, Ντιέγκο Λόπεζ.

Το GIC με έδρα τη Σιγκαπούρη, το οποίο ηγήθηκε των δαπανών από τα επενδυτικά ταμεία τα τελευταία έξι χρόνια, επένδυσε 48% λιγότερα κεφάλαια το 2023, παρά την εισροή $144 δισ. από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τα αμοιβαία κεφάλαια του Κόλπου μπόρεσαν να αυξήσουν την κυριαρχία τους στις συναλλαγές, σε μεγάλο βαθμό σε βάρος των κεφαλαίων από Καναδά και Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την έκθεση Global SWF.

Τα κεφάλαια του Κόλπου αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 40% της επενδυτικής αξίας που αναπτύσσεται από κρατικά επενδυτικά ταμεία. Τα δεδομένα που παρέχονται από ομίλους όπως η Global SWF παρακολουθούνται στενά καθώς δεν δημοσιεύουν όλα τα κρατικά ταμεία ετήσιες εκθέσεις και 5 από τα 10 κορυφαία δεν αποκαλύπτουν το ακριβές σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τους.

Διαβάστε ακόμη: