Το Ισραήλ διέταξε, χθες Τετάρτη, την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων από μεγάλο μέρος της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να εφαρμοστεί νέα ανακωχή στον παλαιστινιακό θύλακο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «άμεση εσπευσμένη απομάκρυνση» των αμάχων από περιοχή που φτάνει περίπου το 20% της έκτασης της Χαν Γιούνις. «Το εύρος των εκτοπισμών που θα προκύψουν από τη διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης δεν είναι σαφές», σημείωσε το OCHA.
Ωστόσο στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ρεύμα, το Ισραήλ έχει διακόψει τον εφοδιασμό και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν παρά μόνο ραδιόφωνα και όσα τους μεταφέρουν άλλοι για να ενημερωθούν.
Σύμφωνα με το OCHA, στην περιοχή που διατάχθηκε να εκκενωθεί ζούσαν πάνω από 110.000 άνθρωποι προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δύο και πλέον μήνες. Έκτοτε κατέφυγαν εκεί περίπου 141.000 Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε τη Δευτέρα πως εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιούνις.
Διπλωματικές προσπάθειες
Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα για να συναφθεί δεύτερη ανακωχή και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρώτη, από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Νοεμβρίου, επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.
Από τη μια πλευρά, η Χαμάς συζητά με την Αίγυπτο. Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγια, βρισκόταν χθες στο Κάιρο για να συζητήσει νέα «προσωρινή ανακωχή μίας εβδομάδας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, γυναικών, παιδιών και ανδρών» ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής φέρει αποτέλεσμα, σύμφωνα με το BBC και τη «Wall Street Journal». Σύμφωνα με πηγή στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο ισλαμιστικό κίνημα που πολεμά στο πλευρό της Χαμάς και κρατά επίσης ομήρους, ο ηγέτης του Ζιάντ αλ Ναχάλα αναμένεται να πάει με τη σειρά του στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη, το Ισραήλ διεξάγει διάλογο με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δίνοντας την έμφαση στην απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων – η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται ολοένα πιο έντονη πίεση από τις οικογένειές τους.
Οι θέσεις των μερών μοιάζουν πάντως να απέχουν ακόμα αρκετά. Η Χαμάς απαιτεί πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για να συζητήσει καν την τύχη των ομήρων.
Το Ισραήλ δηλώνει ανοιχτό στην ιδέα να εφαρμοστεί νέα ανακωχή, αποκλείει όμως πιο μακρά κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας πως θα συνεχίσει τον πόλεμο ως την εξάλειψη της Χαμάς. «Όποιοι νομίζουν πως θα σταματήσουμε έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα» επανέλαβε χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, αναγνώρισε πως ο δρόμος ως την ενδεχόμενη ανακωχή μπορεί να είναι μακρύς, δηλώνοντας: «Δεν αναμένουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο, αλλά διατηρούμε την πίεση». Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πάντως πως οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη ανακωχή είναι «πολύ σοβαρές», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου από την αρχή της εβδομάδας αναβλήθηκε τρεις φορές η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί σχεδίου απόφασης που αποβλέπει στην επιτάχυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως η φρασεολογία του είναι υπερβολικά έντονη.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μισός πληθυσμός στον θύλακο υφίσταται πολύ σοβαρό ως ακραίο λιμό και το 90% στερείται την τροφή συχνά για πάνω από 24ωρο, τονίζει το OCHA.
Intense fighting, lack of electricity, limited fuel & disrupted telecommunications severely restrict the @UN‘s concerted efforts to provide life-saving aid to people in Gaza.
Conditions to allow for large-scale humanitarian operations need to be reestablished immediately.
— António Guterres (@antonioguterres) December 20, 2023
Πρέπει «άμεσα» τα μέρη να φροντίσουν να αποκατασταθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω X.