Αυτή την εβδομάδα, Γάλλοι κάτοχοι όπλων τα παραδίδουν σε ειδικά σημεία παραλαβής της αστυνομίας ανά τη χώρα, στο πλαίσιο εκστρατείας προκειμένου να συλλεχθούν πυροβόλα όπλα, για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη άδεια. Συχνά, πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια (πιθανώς ξεχασμένα), τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε σοφίτες ή μέσα σε ντουλάπια.

Η οπλοκατοχή στη Γαλλία είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλα κράτη (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά σπάνια, όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων όπλων, που ανέρχονται σε περίπου έξι εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών.

«Ανήκε στον πατέρα μου και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δε μού αρέσουν τα όπλα και αφού υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτά, έρχεται η στιγμή που πρέπει να ξεφορτώνεσαι τέτοια ενθύμια», ανέφερε ο Λιονέλ από αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, όπου παρέδωσε τα όπλα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τουφέκια, περίστροφα, πυρομαχικά, ακόμη και μαχαίρια και χειροβομβίδες, έχουν ήδη παραδοθεί σε 300 σημεία παραλαβής ανά τη Γαλλία, από την έναρξη της εκστρατείας του Υπουργείου Εσωτερικών, την 25η Νοεμβρίου.

Όσοι παραδίδουν τα όπλα δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ενώ, μπορούν είτε να τα καταχωρίσουν, είτε να τα αφήσουν στην αστυνομία. Μέχρι χθες (30/11), 65.000 όπλα είχαν παραδοθεί μαζί με 1.6 εκατομμύριο σφαίρες και άλλα βλήματα. Η εκστρατεία λήγει αύριο (02/12) και έπειτα, όσα θα έχουν συλλεχθεί, είτε θα δοθούν σε μουσεία, είτε θα καταστραφούν.

Διαβάστε ακόμη: