Νέα επεισόδια φοβούνται οι γαλλικές Αρχές αυτό το Σαββατοκύριακο, κι ενώ οι πολίτες ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση, μετά την απόφαση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Γάλλοι διαδηλωτές στοιβάζουν σωρούς από σακούλες γεμάτες με σκουπίδια, στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 6 Μαρτίου.

Χθες, Παρασκευή, στη Γαλλία επικρατούσε ηρεμία, ωστόσο για σήμερα έχουν ανακοινωθεί νέες κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη, οπότε και σημειώθηκαν επεισόδια, άναψαν πάνω από 903 φωτιές σε όλη τη χώρα. Απειλητικά γράφιτι γράφτηκαν γύρω από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο Παρίσι. «Θάνατος στον βασιλιά» και «Αποκεφαλισμός Μακρόν», έγραφαν τα γκράφιτι, με το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν να φοβάται ότι ο πρόεδρος θα γίνει «Μαρία Αντουανέτα», που με τον Λουδοβίκο τον 16ο αποκεφαλίστηκαν δημόσια στην γκιλοτίνα τον Οκτώβριο του 1793.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου

Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία αναβλήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Downing Street.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «δεν θα ήμασταν σοβαροί και θα στερούμασταν κοινή λογική» να προχωρήσουμε αφού τα συνδικάτα κήρυξαν ημέρα διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή.

Αλλά και οι δύο πόλεις παγιδεύτηκαν εν μέσω βίαιων επεισοδίων την Πέμπτη, μερικές από τις χειρότερες από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Ιανουάριο.

Η «κατάσταση στη Γαλλία» εμπόδιο στο επίσημο ταξίδι

Τα Ανάκτορα του Buckingham ανέφεραν ότι η απόφαση για αναβολή της τριήμερης επίσκεψης του Καρόλου Γ’ και της Καμίλα, της Βασίλισσας, οφείλεται στην «κατάσταση στη Γαλλία».

«Οι Μεγαλειότητές τους ανυπομονούν πολύ για την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γαλλία μόλις βρεθούν ημερομηνίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι από τη στιγμή που το βράδυ της Πέμπτης τα συνδικάτα ανακοίνωσαν άλλη μια ημέρα δράσης για την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την κρατική επίσκεψη, θεώρησε ότι θα ήταν ακατάλληλο για τον Βασιλιά και την Καμίλα να ταξιδέψουν.

«Καθώς έχουμε μεγάλη φιλία, σεβασμό και εκτίμηση για την Αυτού Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα Σύζυγο και τον βρετανικό λαό, πήρα την πρωτοβουλία σήμερα το πρωί να καλέσω [τον Βασιλιά] και να εξηγήσω την κατάσταση… Η κοινή λογική και η φιλία μας ώθησαν να προτείνουμε αναβολή.»

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε ότι η απόφαση είχε «ληφθεί με τη συγκατάθεση όλων των μερών». Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία είχε προτείνει τη μετακίνηση του ταξιδιού στις αρχές του καλοκαιριού.

Η απόφαση είναι μια σημαντική απώλεια για τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν μια βιτρίνα για τη Γαλλία, εισάγοντας τον νέο μονάρχη στα καλύτερα της γαλλικής ζωής και εδραιώνοντας μια πρόσφατα γεννημένη φιλία.

Χαμός στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν φτάσει και στις Βρυξέλλες. Χθες, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.

«Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Διαβάστε περισσότερα