Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία αναβλήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Downing Street.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «δεν θα ήμασταν σοβαροί και θα στερούμασταν κοινή λογική» να προχωρήσουμε αφού τα συνδικάτα κήρυξαν ημέρα διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή.

Αλλά και οι δύο πόλεις παγιδεύτηκαν εν μέσω βίαιων επεισοδίων την Πέμπτη, μερικές από τις χειρότερες από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Ιανουάριο.

Η «κατάσταση στη Γαλλία» εμπόδιο στο επίσημο ταξίδι

Τα Ανάκτορα του Buckingham ανέφεραν ότι η απόφαση για αναβολή της τριήμερης επίσκεψης του Καρόλου Γ’ και της Καμίλα, της Βασίλισσας, οφείλεται στην «κατάσταση στη Γαλλία».

«Οι Μεγαλειότητές τους ανυπομονούν πολύ για την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γαλλία μόλις βρεθούν ημερομηνίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι από τη στιγμή που το βράδυ της Πέμπτης τα συνδικάτα ανακοίνωσαν άλλη μια ημέρα δράσης για την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την κρατική επίσκεψη, θεώρησε ότι θα ήταν ακατάλληλο για τον Βασιλιά και την Καμίλα να ταξιδέψουν.

«Καθώς έχουμε μεγάλη φιλία, σεβασμό και εκτίμηση για την Αυτού Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα Σύζυγο και τον βρετανικό λαό, πήρα την πρωτοβουλία σήμερα το πρωί να καλέσω [τον Βασιλιά] και να εξηγήσω την κατάσταση… Η κοινή λογική και η φιλία μας ώθησαν να προτείνουμε αναβολή.»

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε ότι η απόφαση είχε «ληφθεί με τη συγκατάθεση όλων των μερών». Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία είχε προτείνει τη μετακίνηση του ταξιδιού στις αρχές του καλοκαιριού.

Η απόφαση είναι μια σημαντική απώλεια για τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν μια βιτρίνα για τη Γαλλία, εισάγοντας τον νέο μονάρχη στα καλύτερα της γαλλικής ζωής και εδραιώνοντας μια πρόσφατα γεννημένη φιλία.

Διαβάστε περισσότερα