Ο συνταξιοδοτικός νόμος του Εμανουέλ Μακρόν, που έχει προκαλέσει την οργή της χώρας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, πέρασε ακόμη ένα «εμπόδιο» καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε πρόταση δημοψηφίσματος κατά της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, περνώντας τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο χωρίς τελική ψηφοφορία και υπογράφοντας αυτήν ως νόμο, τον περασμένο μήνα.

Σφοδρές συγκρούσεις την Πρωτομαγιά στους δρόμους, για το συνταξιοδοτικό

Η εργατική Πρωτομαγιά και οι διεκδικήσεις των Γάλλων να αποσυρθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «συναντήθηκαν» στους δρόμους της Γαλλίας, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές να είναι για μία ακόμη φορά, σφοδρές.

Συγκεκριμένα, σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού και της Λυών, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πρόσκεινται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και τα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα». Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και όπως ανακοίνωσε, προέβη σε δεκάδες συλλήψεις για ζημιές, 30 εκ των οποίων μόνο στο Παρίσι.

Στις διαδηλώσεις, βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί, με τα εργατικά συνδικάτα να έχουν οργανώσει περισσότερες από τριακόσιες συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές εκτιμούν ότι συγκεντρώθηκαν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες. Μόνο στο Παρίσι, υπολογίζουν ότι συγκεντρώθηκαν 100.000 άτομα. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα εκτιμούσαν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν χθες (01/05), στις γαλλικές πόλεις. Τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

Η αστυνομία είχε λάβει εκτεταμένα μέτρα για τις πορείες, ωστόσο μέχρι και το μεσημέρι (01/5) οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Σημειώνεται ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη: