Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου στην Κορσική, η οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη χρήση της τοπικής γλώσσας στο κοινοβούλιο του νησιού.

 

Το δικαστήριο της πόλης Μπαστιά επικαλέστηκε το Σύνταγμα της Γαλλίας στην απόφασή του, που ορίζει πως τα γαλλικά είναι η μόνη γλώσσα που επιτρέπεται στον δημόσιο λόγο των αξιωματούχων. Την Κορσικανική, η οποία είναι κοντά στα ιταλικά, την μιλούν περίπου 150.000 άτομα και θεωρείται από την Unesco ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

 

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Πέμπτης έκρινε ότι ο κανόνας της τοπικής συνέλευσης που επιτρέπει μόνο την κορσικανική γλώσσα στις δημόσιες συζητήσεις είναι αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου απαγορεύεται.

 

Το δικαστήριο είπε ότι τα τοπικά έθιμα, που ουσιαστικά καθιερώνουν «την ύπαρξη ενός λαού της Κορσικής» αποτελούν επίσης παραβίαση του συντάγματος. Η απόφαση ακολούθησε μετά από  μήνυση που άσκησε ο νομάρχης της Κορσικής – ο ανώτατος εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στο νησί- και ενώ η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν συζητά με τοπικούς πολιτικούς για τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κορσική.

 

Κορυφαίοι πολιτικοί υπέρ της αυτονομίας επέκριναν αμέσως την ετυμηγορία

 

«Αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με την αφαίρεση του δικαιώματος από τα μέλη του κοινοβουλίου της Κορσικής να μιλούν τη γλώσσα τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων», δήλωσαν ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του νησιού, Gilles Simeoni, και η πρόεδρος της τοπικής συνέλευσης, Marie-Antoinette Maupertuis.

«Η αποδοχή αυτής της κατάστασης είναι αδιανόητη για εμάς», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κοινοποιώντας την απόφασή τους να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας. Η τοπική γλώσσα θα έπρεπε να υπόκειται σε επίσημο καθεστώς μαζί με τα γαλλικά για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί» υπογράμισαν.

 

Το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας Core in Fronte έγραψε στο Twitter, στα κορσικανικά, ότι θεωρεί την ετυμηγορία «επαίσχυντη».

 

Ο ηγέτης του Κόμματος του Έθνους της Κορσικής, Jean-Christophe Angelini, έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση «μας ακούγεται σαν προσβολή», αποκαλώντας την επίσης «αδικία και ντροπή».

 

Η Κορσική έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την κεντρική κυβέρνηση της Γαλλίας, με τα εθνικιστικά κινήματα να έχουν ζητήσει περισσότερη αυτονομία ή ακόμα και απόλυτη ανεξαρτησία.

 

Ο Μακρόν είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε «κανένα ταμπού» σχετικά με τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος της Κορσικής όμως επέμεινε ότι έπρεπε να παραμείνει μέρος της Γαλλίας.

 

Οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών του Παρισιού και της Κορσικής φαίνεται ότι ξεμπλόκαραν με την υπό όρους αποφυλάκιση δύο ανδρών που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία του νομάρχη του νησιού Claude Érignac το 1998, του υψηλότερου Γάλλου αξιωματούχου που δολοφονήθηκε ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα