Μπορεί να συνεχίζει να καταγράφει μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με την αγορά εν τούτοις η Πέντε ΑΕ, η εταιρεία πίσω απ’ την αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ “Γαλαξίας” βάζει τα γυαλιά στους περισσότερους “μεγάλους παίκτες” του οργανωμένου λιανεμπορίου σε ο,τι αφορά τα καθαρά περιθώρια κέρδους.

Με άλλα λόγια μπορεί για πολλούς να χάνει έδαφος στη μάχη των μεριδίων, εξακολουθεί όμως να εμφανίζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή η πολυμετοχική επιχείρηση των 212 μετόχων επιμένει να κινείται με έναν αρκετά πιο συντηρητικό τρόπο θυμίζοντας άλλες εποχές.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της το 2023 αυξήθηκε κατά 4,31% φθάνοντας τα 535,65 εκατ. ευρώ περίπου από 513.52 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο κατά την περυσινή χρονιά είχε αυξήσει το τζίρο του κατά 8,9%, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων.

Την ίδια ώρα όμως τα καθαρά κέρδη της Πέντε ΑΕ αυξήθηκαν κατά 8,52%, φθάνοντας σχεδόν τα 13,69 εκατ. ευρώ, από 12,74 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Κάτι που σημαίνει ότι κατάφερε να βελτιώσει έστω οριακά το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 2,55% όταν το μέσο περιθώριο για το σύνολο των “μεγάλων” του κλάδου δεν ξεπερνά το 1,5%!

Μάλιστα η εταιρεία εμφανίζει συσσωρευμένα κέρδη ύψους 63,4 εκατ. ευρώ που αυξάνουν το σύνολο της καθαρής θέσης της στα 204,88 εκατ. ευρώ, από 197,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της χρήσης του 2022.

Επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 147,66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι εμπορικές υποχρεώσεις ήταν 120,02 εκατ. ευρώ. Τραπεζικός δανεισμός δεν υπάρχει ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα αυξήθηκαν σε μία χρονιά κατά 7,8% φθάνοντας τα 63,75 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις που έγιναν εντός της χρήσης 1/1-31/12/2023, κυρίως για την ίδρυση και λειτουργία των νέων καταστημάτων, ανήλθαν στο ποσό των 6.913.588,00 ευρώ, οι δε αποσβέσεις κατά τη χρήση αυτή ανήλθαν στο ποσό των 9.667.938,98 ευρώ.

Για την τρέχουσα χρονιά η διοίκηση της εταιρείας υπό την την Πρόεδρο του ΔΣ κα Νικολίτσα Χειμωνίδου και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σωκράτη Μαραγκό εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σταθερές.

«Για τη νέα χρήση 2024, προβλέπεται να διατηρηθούν οι πωλήσεις σε σταθερά επίπεδα, παρόλο την παγκόσμια οικονομική κρίση, διότι η εταιρεία έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της και έχει διευρύνει αρκετά το δίκτυο διανομής της, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά. Αισιοδοξούμε ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων της και οι καλές τιμές τους θα διατηρήσουν τις πωλήσεις της εταιρείας, σε ικανοποιητικά επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση η κύρια στρατηγική που εφαρμόζει αποσκοπεί σε ανάπτυξη κατά την επόμενη τριετία με διαρκή επέκταση του δικτύου καταστημάτων ανά την Ελλάδα, ίδρυση Logistics και επιπλέον ανάπτυξη της μηχανογράφησης. Επίσης στη δημιουργία ορθολογικού αποθέματος για την άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμη: