search

ΚΟΣΜΟΣ

G20: Συμφωνία για το προσχέδιο, καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία

Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των G20 αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία

G20: Συμφωνία για το προσχέδιο, καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Μήνυμα Σι στους ηγέτες: Να αντιταχθούν στην  «εργαλειοποίηση» των τροφίμων και της ενέργειας

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 «να αντιταχθούν σθεναρά» στην «εργαλειοποίηση» των διατροφικών προϊόντων και της ενέργειας, σε μια κεκαλυμμένη κριτική της Ρωσίας, συμμάχου του Πεκίνου, ενώ κάλεσε τις χώρες σε ενότητα.

«Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση, χρήση ως όπλου των διατροφικών και ενεργειακών θεμάτων», δήλωσε ο Σι στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία. Παράλληλα ζήτησε την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος των τιμών.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και να σταθεροποιήσουν τα χρέη σε βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε.

Ωστόσο ο Σι ζήτησε να υπάρξει ενότητα μεταξύ των μελών της G20. «Όλες οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν τη διχόνοια με την ενότητα, την αντιπαράθεση με τη συνεργασία και τον αποκλεισμό με τη συμπερίληψη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», όπως η πανδημία της covid-19, η ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

«Κανείς δεν πρέπει (…) να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος, μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δημιουργούν συμμαχίες.

Τέλος, ο Σι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στη G20.

Διαβάστε ακόμη: