Σήμερα (14/11), ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα, που επιτρέπει σε υπηκόους κρατών του εξωτερικού να υπηρετούν στον ρωσικό στρατό. Μέχρι τώρα, μπορούσαν να υπηρετήσουν μόνον υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ, πολίτες του εξωτερικού μονάχα με σύμβαση.

Κατά την άποψη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, πρόκειται για υπηκόους της Ρωσίας που έχουν δεύτερη υπηκοότητα και μπορούν να υπογράψουν σύμβαση για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι και παλαιότερα, υπήκοοι χωρών εκτός Ρωσίας μπορούσαν υπογράψουν τέτοιου είδους σύμβαση.

«Προσθέτως, το γεγονός να έχει ένας Ρώσος υπήκοος δεύτερη (τρίτη ή / και παραπάνω) υπηκοότητα δε συνιστά εμπόδιο να κληθεί με σκοπό να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Δε γίνεται λόγος για υπηκόους του εξωτερικού, προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Παρόμοιες αλλαγές δεν εισάγονται στη νομοθεσία», γνωστοποίησε.

Στα τέλη Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο αίρονταν το ηλικιακό όριο για τη σύναψη σύμβασης με τις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο για τους Ρώσους, όσο και για υπηκόους άλλων κρατών.

Τον Σεπτέμβριο, ο Δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Μόσχας προτίθεται να αρχίσει, στο μεταναστευτικό κέντρο «Σαχάροβο», επιστράτευση πολιτών του εξωτερικού που επιθυμούν –μέσω μίας απλουστευμένης διαδικασίας– να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, χωρίς «να περιμένουν πολύ και δίχως γραφειοκρατικά εμπόδια».

Σήμερα, επίσης, στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) κατατέθηκε νομοσχέδιο που προτείνει να αφαιρείται η ρωσική υπηκοότητα από εκείνους που την απέκτησαν σε περίπτωση που παραδίδονται ή προσπαθούν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία «προσποιούμενοι ότι πάσχουν από ασθένεια». Ταυτόχρονα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να στερούνται της ρωσικής υπηκοότητας όσοι «δυσφημούν» τον στρατό ή απευθύνουν εκκλήσεις για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας.

Διαβάστε ακόμη: