Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τα ελληνικά ομόλογα, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε, σχολιάζοντας τη μείωση του PEPP, ότι «το θεωρώ οριακή προσαρμογή λόγω της βελτίωσης των συνθηκών». Όπως υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τράπεζα δεν θα αποσύρει τη στήριξή της προς τη χώρα μας μετά το τέλος του PEPP ή τη λήξη του waiver (Ιούνιος 2022).  «Δεν θεωρώ πιθανό ότι θα μας εγκαταλείψει η ΕΚΤ όσο ακολουθούμε την ορθή οικονομική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,5 μονάδες βάσης σήμερα στο 0,754%, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών τίτλων κινούνταν προς το μηδέν στην έναρξη της συνεδρίασης και διαμορφώνονταν στο 0,017%.

Τι είπε η Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τόνισε ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για το αν θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του PEPP.

«Η κατάσταση της Ελλάδας θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα, ωστόσο επί τους παρόντος αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη», τόνισε.