«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά σε αυτή σοβαρή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα, αλλά πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής (08/08) τοποθέτησης του Πρωθυπουργού.

«Είμαστε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και επιβάλλεται να αποσαφηνισθεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που –πολιτικά– δεν είναι ανεκτό.

Δεν είναι κανονικό σε μία δημοκρατία, να παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνο ενός ευρωβουλευτή από τις εθνικές αρχές ασφαλείας», επεσήμανε για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί η υπόθεση, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν είχε τεθεί σε γνώση του Πρωθυπουργού, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Για αυτό απομακρύνθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ και πραγματοποιήθηκε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης».

Προκειμένου να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, καθώς «σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά, που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση», ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι «πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις».

«Έχουμε μία νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και συγκεκριμένα του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ.

Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα “Predator” και τα κακόβουλα λογισμικά».

«Η σύγχυση προκαλείται σκόπιμα από ορισμένους. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευθεί, ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι παρακολουθούν Έλληνες πολίτες, με κακόβουλα λογισμικά», προσέθεσε.

Όσον αφορά την απόδοση ευθυνών, σημείωσε ότι «το σύστημα έχει αδυναμίες, μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις. Ούτε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε, αλλά παραιτήθηκε από ευθιξία πολιτική».

Σχετικά με πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού η οιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και σε εκείνο το πλαίσιο».

Τέλος, δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό –που, πολιτικά, είναι μη ανεκτό– να αφήσει την οιαδήποτε σκιά», ενώ, οι διαδικασίες θα αρχίσουν μόλις ανοίξει η Βουλή.