«Η Γερμανία βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με το τι θα συμβεί όταν ο αγωγός Nord Stream 1 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο τερματίσει τη δεκαήμερη περίοδο συντήρησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα», ανέφερε στο Reuters η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας.

“Όπως αναμενόταν, ο Nord Stream 1 είναι στο μηδέν από σήμερα το πρωί“, δήλωσε ο Klaus Mueller, επικεφαλής της Bundesnetzagentur, σε συνέντευξή του.

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει αυτή τη στιγμή για το τι θα συμβεί στο τέλος της συντήρησης. Δεν θα γνωρίζουμε κάτι νωρίτερα από μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο τέλος της”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές των αξιωματούχων δείχνουν ξεκάθαρα την ταραχή και το φόβο για τις ενεργειακές εξελίξεις που πλανώνται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.

Η κατάσταση φτάνει σιγά σιγά σε δραματικό επίπεδο. Η ΕΕ δεν έχει λύση και τώρα ορισμένοι θυμήθηκαν την Ελλάδα που τα έλεγε εδώ και 3 μήνες.

Η ΕΕ και φυσικά η Ελλάδα θα περιμένουν έως τις 21 Ιουλίου για να μάθουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν. Οι εισαγωγές θα συνεχιστούν ή θα κοπούν επ’ αόριστο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί κλίμα κόκκινου συναγερμού. Αφού «ξύπνησαν» και οι βραδυκίνητοι ευρωπαίοι τεχνοκράτες της Κομισιόν, η κατάσταση είναι σοβαρή.

Στις 26 Ιουλίου συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ενώ λίγες ημέρες μετά η Κομισιόν παρουσιάζει σχέδιο περιορισμού της ζήτησης σε περίπτωση νέων περικοπών από Ρωσία.

Στην ΕΕ πολύ σύντομα θα πέσει σήμα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Γαλλία εθνικοποιήθηκε η «γαλλική ΔΕΗ» η EDF, στην Γερμανία ετοιμάζονται για πλαφόν στην κατανάλωση και μεγάλα πακέτα διάσωσης εταιρειών, μέσω κρατικοποιήσεων.

Ήδη ξοδεύτηκαν 9 δισ. ευρώ για τη Uniper και έχει ο Θεός. Εν τω μεταξύ στις αγορές το αέριο ανέβηκε την Παρασκευή τα 185 ευρώ.

Οι τακτικισμοί Μακρόν να αποκτήσει το γαλλικό Δημόσιο το 100% της EDF (από το 80% που ήδη κατείχε), η ιδιωτική ΔΕΗ (το Κράτος κατέχει το 34%) και η πρόταση Τσίπρα για κρατικοποίηση της!

Στις καλένδες η πράσινη μετάβαση

Αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο των δραματικών εξελίξεων είναι το «όνειρο της πράσινης μετάβασης» που φυσικά θα παραμείνει όνειρο απατηλό για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Σε έρευνα που είχε κάνει μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η BGI, η ομοσπονδία των γερμανικών βιομηχανιών, είχε αναφέρει ότι το 34% των εταιρειών θα διακόψουν τις επενδύσεις τους για την πράσινη μετάβαση, το 23% εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αποτελούν απειλή για την επιβίωση τους και το 21% εξετάζουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Σήμερα, τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί και η βιομηχανία θα παραμείνει «βρώμικη».

Η Volkswagen δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την καύση άνθρακα με φυσικό αέριο σε δύο μεγάλα εργοστάσιά της.

Η Aurubis, μεγάλη βιομηχανία χαλκού στην Ευρώπη, θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με ρεύμα και πετρέλαιο.

Η γερμανική κατασκευάστρια γυαλιού Ritzenhoff δηλώνει αδυναμία να βρει κάποιο υποκατάστατο του φυσικού αερίου με το οποίο δουλεύουν οι φούρνοι της για τη παραγωγή γυαλιού, οπότε προειδοποιεί με διακοπή τη παραγωγής.

"Όχι άλλο κάρβουνο!": Γιατί η ΕΕ βαφτίζει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια

Οι κίνδυνοι όπως τους περιγράφει ο Γερμανός υπουργός οικονομίας

Όλοι πλέον αναρωτιούνται τί μέλλει γενέσθαι αν δεν ανοίξει στις 21 Ιουλίου ο Nord Stream -1.

«Θα έχουμε βαθιά ύφεση στην ΕΕ με χρεοκοπίες εταιρειών και πολύ δύσκολη προοπτική διάσωσης» μας λέει Έλληνας των Βρυξελλών.

Σε δραματικούς τόνους μίλησε και ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ:

«Θα πληγούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα θα μπορούν να υπολογιστούν. Εύχομαι να μην λυγίσει η γερμανική οικονομία που έχει το 30% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο 25% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ αγοράζει περίπου το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Η βαθιά ύφεση στην Γερμανία, θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο» λέει ο υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εκτιμήσει πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, έχει αυξηθεί από 10% σε 17%.

«Βαθιά αρνητικές και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η κατάσταση θα επιδεινώσει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων, θα μειώσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, άρα θα μειώσουν θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ το κόστος ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης θα χειροτερεύσει» μας λέει ο έμπειρος Έλληνας των Βρυξελλών.

Η επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, θα ενισχύσει την υφεσιακή πορεία στην ΕΕ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.

Μόνη λύση (που πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα) ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο που Μακρόν, Στολτς και Ντράγκι τρέχουν και ξανατρέχουν στον Ζελένσκι και του προτείνουν να υποχωρήσει σε πολλά με αντάλλαγμα σχεδόν 200 δις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο τελευταίος ενώ στην αρχή το συζητάει και φαίνεται πως δέχεται, μετά 1-2 ημέρες αλλάζει γνώμη και γίνεται σκληρός και ανυποχώρητος. Τα μυστήρια του (βομβαρδισμένου) Κιέβου…