Συνέχισαν την άνοδό τους οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 3,4%, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Τα συμβόλαια έχουν καταγράψει άνοδο 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισε να γίνονται φανερές οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταραχών από ρωσικά χτυπήματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Η Ευρώπη μπορεί να βγήκε από έναν ήπιο χειμώνα με ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου, ωστόσο παραμένει σε συνεχή επιφυλακή για σημάδια διακοπής του εφοδιασμού.

Η Ένωση δεν προμηθεύεται σήμερα μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί από τότε που σταμάτησαν οι περισσότερες ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία το 2022.

Εν τω μεταξύ, οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Νορβηγία, παραμένουν σε ύφεση μετά από απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με την Gassco AS.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυξήθηκαν στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη: