Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι έμποροι αναμένουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο θα παραμείνει περιορισμένη, περιορίζοντας τους πρόσθετους κινδύνους για τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.

Τα συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Οκτώβριο την περασμένη Παρασκευή 12/4. Οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν τη μεγαλύτερη γεωπολιτική νευρικότητα στις πρόσφατες συνεδριάσεις – εν μέρει λόγω των ρωσικών χτυπημάτων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές – με τις τιμές να είναι πλέον κοντά στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η επίθεση του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν, ακόμη και αν οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. σε σημείωμά τους το πρωί της Δευτέρας. «Τούτου λεχθέντος, οι κίνδυνοι έχουν σαφώς αυξηθεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτού του Σαββατοκύριακου. Γενικότερα, τα γεγονότα μπορεί να είναι συμπτώματα ευρύτερων προκλήσεων για την παγκόσμια συνεργασία», σύμφωνα με το Bloomberg.

Περισσότεροι από 300 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από το Ιράν το Σαββατοκύριακο -οι πρώτοι από ιρανικό έδαφος εναντίον του Ισραήλ– αν και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν. Η επίθεση αναμενόταν εδώ και ημέρες και έγινε σε αντίποινα για ένα χτύπημα στη Συρία που σκότωσε Ιρανούς στρατιωτικούς.

Ενώ η Ευρώπη δεν προμηθεύεται πολύ φυσικό αέριο από την περιοχή, η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί από τότε που έχασε τις περισσότερες ροές αγωγών από τη Ρωσία το 2022. Ακόμη και γεγονότα που συμβαίνουν μακριά από την πατρίδα επηρεάζουν τις τιμές και η αστάθεια έχει γίνει κοινό χαρακτηριστικό της αγοράς μετά την ενεργειακή κρίση.

Η ήπειρος επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα, αφού έκλεισε με τις αποθήκες σε επίπεδα ρεκόρ. Ο ήπιος καιρός και η αδύναμη βιομηχανική ζήτηση συγκράτησαν την κατανάλωση.
«Με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεμάτα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για αυτή την περίοδο του έτους, δεν υπάρχει πράγματι κανένας λόγος πανικού», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Engie SA’s EnergyScan.

Παρόλα αυτά, οι ροές νορβηγικού φυσικού αερίου προς την ήπειρο παραμένουν πεσμένες, μετά την απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Οι εργασίες αναμένεται τώρα να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco AS.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, σημείωσαν άνοδο 0,11% στα 30,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11:02 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη: