Το πιάνο του αξεπέραστου frontman των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 1,74 εκατ. λιρών (περίπου 2 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Το συγκεκριμένο πιάνο, μάρκας Yamaha, του Φρέντι Μέρκιουρι είναι ένα από τα χιλιάδες υπάρχοντα του θρυλικού τραγουδιστή της ροκ που δημοπρατήθηκαν χθες το βράδυ, εν μέσω αντιδράσεων από αρκετούς θαυμαστές του, αλλά και του κιθαρίστα των Queen, Μπράιαν Μέι.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο τραγουδιστής των Queen άφησε το σπίτι του στο Κένσινγκτον, μαζί με όλο το περιεχόμενό του, στη στενή του φίλη Μαίρη Όστιν. Περισσότερα από 32 χρόνια μετά τον θάνατό του, η Μαίρη Όστιν αποφάσισε να «βγάλει στο σφυρί» τα συγκεκριμένα αντικείμενα μέσω του οίκου Sotheby’s, με μερικά από τα έσοδα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μετά από μία μαραθώνια online δημοπρασία που κράτησε έξι μέρες.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όμως, προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών θαυμαστών του Φρέντι Μέρκιουρι, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση και τον θυμό τους, βλέποντας τα προσωπικά αντικείμενα ενός θρύλου να βγαίνουν στο σφυρί και να κααλήγουν παραδοσιακά σε αυτόν που θα έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά.

Μεταξύ των ανθρώπων που αντέδρασαν στην πρωτοβουλία της Μαίρη Όστιν είναι και ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρακολουθούσε τη δημοπρασία.

Ειδικότερα, ο Μπράιαν Μέι έγραψε στο Instagram την παραμονή της δημοπρασίας: «Αύριο, τα πιο οικεία προσωπικά αντικείμενα του Φρέντι, και τα γραπτά που ήταν μέρος αυτού που μοιραζόμασταν τόσα χρόνια, θα βγουν στο σφυρί, για να πωληθούν σ’ αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα και να χαθούν για πάντα. Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Για εμάς, τους πιο στενούς του φίλους και την οικογένειά του, είναι κάτι πολύ λυπηρό».

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, το πιάνο του Φρέντι Μέρκιουρι πωλήθηκε σε τιμή χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (ο οίκος υπολόγιζε ως τιμή πώλησης τα 2,3 με 3,5 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, το συγκεκριμένο πιάνο, στο οποίο ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε σχεδόν όλα τα τραγούδια του, το είχε αγοράσει το 1975, δίνοντας τότε μόνο 1.000 λίρες.

Στην ίδια δημοπρασία, το χειρόγραφο του περίφημου τραγουδιού «Bohemian Rhapsody», γραμμένο από το χέρι του ίδιου του Φρέντι Μέρκιουρι, πωλήθηκε έναντι 1,3 εκατ. λιρών (1,6 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για 15 σελίδες, γραμμένες με μολύβι και στιλό διαρκείας, σε χαρτί που φέρει το σύμβολο μιας αεροπορικής εταιρείας, η οποία δεν υπάρχει πια, της British Midland Airways. Μάλιστα, οι 15 αυτές σελίδες αποκαλύπτουν πως το εμβληματικό τραγούδι των Queen, επρόκειτο να ονομαστεί αρχικά «Mongolian Rhapsody».

Σε αντίθεση με το πιάνο, πολλά είδη στη δημοπρασία πωλήθηκαν σε τιμή, αρκετές φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις του Sotheby’s. Στα συγκεκριμένα αντικείμενα περιλαμβάνονται μία θήκη Fabergé μεγέθους 5 εκατοστών, με αρχική εκτίμηση 6.000-8.000 λίρες, η οποία πωλήθηκε για 95.250 λίρες (πάνω από 110.000 ευρώ), ένα επιτραπέζιο φωτιστικό Tiffany’s για 60.960 λίρες (έξι φορές πάνω από την αρχική τιμή) και ένας μπουφές του 1895 για 31.760 λίρες.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι πέθανε το 1991 σε ηλικία 45 ετών, μόλις 24 ώρες αφότου είχε επιβεβαιώσει σε δήλωσή του ότι είχε νοσήσει με AIDS και είχε απευθύνει έκκληση στους θαυμαστές του να λάβουν μέρος «στη μάχη κατά αυτής της τρομερής ασθένειας».

Συνολικά, η δημοπρασία αναμένεται να φτάσει τις 11 εκατ. λίρες, ενώ έχει ανακοινωθεί πως μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν στο Elton John Aids Foundation, αν και δεν είναι σαφές το ακριβές ποσό.

Διαβάστε ακόμη: