«Larger than life». Μόνο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την περίπτωση του Freddie Mercury, μιας και ο frontman των Queen είχε το σπάνιο χάρισμα να δίνει πολλή από τη λάμψη του και να «εκμηδενίζει» σχεδόν οτιδήποτε άλλο γύρω του, σε κάθε εμφάνισή του στη σκηνή ή στη δημόσια ζωή.

Οι λόγοι πολλοί: εκρηκτικός ως περφόρμερ, στεντόρειος και με ζηλευτή έκταση τραγουδιστής, με μια προσωπικότητα που νιώθεις πως ασφυκτιούσε αν δεν ζούσε στο φουλ. Και πράγματι, για τον Μέρκιουρι η ζωή δεν είχε εκπτώσεις. Κάτι που, δυστυχώς, έφερε και το πρόωρο τέλος για τη φωνή των Queen, μια και η «τελευταία υπόκλιση» έγινε στα 45 του, μετά από μια σιωπηλή, για αρκετό καιρό, μάχη με το AIDS.

Θα είναι πάντα, όμως, μία από εκείνες τις προσωπικότητες που θα θυμόμαστε να σφίγγουν από ζωή. Γι’ αυτό, με αφορμή την γέννησή του κατά κόσμον Φάροκ Μπουλσάρα πριν από ακριβώς 76 χρόνια, θυμόμαστε όλα εκείνα που είπε κατά την διάρκεια της καριέρας του ως Freddie Mercury κι αποδεικνύουν πως δεν «το είχε» μόνο στην σκηνή αλλά και στο λέγειν.

Για τη φήμη:

Στους άλλους δεν αρέσουν οι συνεντεύξεις μου. Και ειλικρινά, δεν νοιάζομαι και πολύ για τις δικές τους.

Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος.

Πάντα ήξερα πως είμαι σταρ. Τώρα, φαίνεται πως το ξέρει κι ο υπόλοιπος κόσμος.

Αγαπώ το ότι μπορώ να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενος με κάθε τρόπο. Ακόμα κι αν είναι μισή ώρα από τις ζωές τους, μπορώ να τους κάνω να νιώσουν τυχεροί ή να αισθανθούν όμορφα, να φέρω το χαμόγελο στο στραβωμένο τους πρόσωπο. Αυτό για μένα έχει αξία.

Για τη μουσική:

Είμαι απλά μια πόρνη της μουσικής, αγάπη μου.

Πιστεύω πως οι μελωδίες μου είναι ανώτερες των στίχων μου.

Πριν από 10 χρόνια, ήξερα τρία ακόρντα στην κιθάρα. Τώρα, εν έτει 1982, ξέρω τρία ακόρντα στην κιθάρα.

Πολλά από τα τραγούδια μου είναι φαντασία. Μπορώ να ονειρευτώ τα πάντα. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζω. Είναι αρκετά φανταχτερός κι έτσι είναι κι ο τρόπος με τον οποίο γράφω. Το αγαπώ.

Φαίνεται πως γράφω πολλά στενάχωρα τραγούδια γιατί είμαι πολύ τραγικό άτομο. Αλλά, πάντα υπάρχει το στοιχείο του χιούμορ στο τέλος.

Αν σημαίνει το ένα, αν σημαίνει το άλλο, όλοι αυτό θέλουν να μάθουν. Θα έλεγα αυτό που θα έλεγε κάθε τίμιος ποιητής εάν του ζητούσαν να αναλύσει τη δουλειά του: Αν το βλέπεις, χρυσό μου, υπάρχει!

Για τη ζωή πάνω στη σκηνή:

Στην σκηνή, είμαι ένας διάβολος.

Τα ρούχα μου σκοτώνουν, αλλά με γούστο.

Διασκεδάζω με τα ρούχα μου στη σκηνή. Δεν βλέπετε μια συναυλία, βλέπετε μια επίδειξη μόδας.

Μια συναυλία δεν είναι μια ζωντανή απόδοση των δίσκων μας. Είναι ένα θεατρικό γεγονός.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως η φωνή μου προέρχεται από την ενέργεια του κοινού. Όσο καλύτερο είναι, τόσο καλύτερος γίνομαι κι εγώ.

Για τους Queen:

Το όλο θέμα με τους Queen ήταν να είμαστε αυθεντικοί.

Το concept των Queen είναι να είμαστε αρχοντικοί και μεγαλοπρεπείς. Το θέλγητρο είναι μέρος μας και θέλουμε να είμαστε δανδήδες.

Είμαστε λίγο κραυγαλέοι, αλλά η μουσική μας δεν είναι θόρυβος.

Δεν το κάνουμε για τα λεφτά. Το κάνουμε για τη μουσική.

Ποτέ δεν θεώρησα πως είμαι ο αρχηγός. Το πιο σημαντικό άτομο, ίσως.

Ο λόγος που έχουμε επιτυχία; Το συνολικό μου χάρισμα, βέβαια.

Το έχουμε παρακάνει σε κάθε δίσκο. Αλλά, αυτοί είναι οι Queen.

Είμαστε πολύ ακριβή μπάντα. Σπάμε τους κανόνες. Είναι ανήκουστο να συνδυάζεις την όπερα με το ροκ, χρυσό μου.

Δεν τρελάθηκα ποτέ για τον βρετανικό μουσικό Τύπο. Είπε πως το hype μας είναι από σούπερ μάρκετ και έχουν υπονοήσει πως δεν γράφουμε τη μουσική μας.

Για τον έρωτα:

Θα ήθελα πολύ να έχω μία όμορφη σχέση με κάποιον, αλλά ποτέ δεν φαίνεται να λειτουργεί. Αυτό που θα ήθελα πιο πολύ από όλα είναι να βρίσκομαι σε μια κατάσταση μακάριας αγάπης.

Ερωτεύομαι υπερβολικά γρήγορα και αυτό οδηγεί στο να πληγώνομαι πολύ.

Το πρόβλημα με την αγάπη είναι ότι χάνεις τον έλεγχο και αυτή είναι μία πολύ ευάλωτη κατάσταση.

Όσον αφορά τον έρωτα, δεν έχεις έλεγχο και το σιχαίνομαι αυτό.

Είμαι ρομαντικός αλλά βάζω φράγμα στον εαυτό μου, ώστε να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να εισχωρήσουν και να γνωρίσουν τον αληθινό εαυτό μου.

Διαβάστε ακόμη: