Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς τα μέτωπα των φοιτητών και των αγροτών μπορούν να συνενωθούν και να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αντιδράσεων σε όλη την κοινωνία, με μεγάλα συλλαλητήρια όπως τότε με το μνημόνιο και κλείσιμο δρόμων.

Ο ενθουσιασμός των φοιτητών μπορεί να δυναμιτίσει τις πορείες των αγροτών και να δώσει μία άλλη δυναμική στις διεκδικήσεις τους ενώ τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα.

Δεν ήταν τυχαίο που η κυβέρνηση άρχισε να βάζει νερό στο κρασί της και δέχτηκε τη Δευτέρα να δει ο πρωθυπουργός αντιπροσωπεία αγροτών.

Μπορεί η ίδια να έχει δηλώσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι μικρά, όμως, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, όλο και κάτι θα πάρουν οι αγρότες για να σταματήσουν το κλείσιμο δρόμων και τα μεγάλα συλλαλητήρια.

Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η αδιάλλακτη στάση τότε ίσως έχουμε δυναμική παρέμβαση και της αστυνομίας, κάτι που απεύχονται όλες οι πλευρές αλλά δεν θέλει η κυβέρνηση να κατηγορηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα και των άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Και όχι μόνο. Και των ομάδων που χρειάζονται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως π.χ των νέων και των οικογενειών που ψάχνουν στέγη, για τα οποία θα κάνει ανακοινώσεις σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Αναμφίβολα αυτό που περισσότερο ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το μέτωπο με τους αγρότες καθώς 1 στους 2 αγρότες ψήφισε Νέα Δημοκρατία.

Στους φοιτητές η ΝΔ δεν έχει μεγάλα ερείσματα πλην της ΔΑΠ η οποία δεν έχει ζήτημα με την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Άλλωστε, το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων το στηρίζουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και στο Μαξίμου το θεωρούν εμβληματική μεταρρύθμιση, ίσως η μεγαλύτερη της τετραετίας.

Πάντως, η επόμενη εβδομάδα είναι διαβολοβδομάδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς εκτός από τους αγρότες, τους φοιτητές και τα συλλαλητήρια έρχεται για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στις 15 Φεβρουαρίου σε μία ψηφοφορία που μάλλον θα είναι ονομαστική και εκεί θα αποκαλυφθούν πολλά για όλα τα κόμματα. Κοινώς θα είναι μία εβδομάδα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Διαβάστε ακόμη: