Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για πρόωρη λήξη του προγράμματος στις 15 Μαΐου (από τέλος Ιουνίου που προβλεπόταν).
Το ενδιαφέρον κορυφώνεται καθώς όσα νοικοκυριά θελήσουν στο μέλλον να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό θα πρέπει να εφαρμόσουν το μοντέλο net-billing, το οποίο αυξάνει τους χρόνους απόσβεσης της επένδυσης, σε σύγκριση με το net-metering που εφαρμόζεται σήμερα.
Τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων αυξάνεται, όσο πλησιάζουμε στη λήξη του προγράμματος. Συνολικά, τα εγκατεστημένα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στον έναν χρόνο του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” έχουν φτάσει τις 7.000, εκ των οποίων περίπου οι μισές περιλαμβάνουν και προσθήκη μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας.
Τα συμβασιοποιημένα συστήματα, που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο φτάνουν τα 13.000, εκ των οποίων περίπου το 70% είναι φωτοβολταϊκά με μπαταρία.
Εάν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός υποβολής φακέλων εκτιμάται ότι έως τα μέσα Μαΐου που κλείνει το πρόγραμμα μπορεί να υποβληθούν άλλες 10.000 αιτήσεις. Η φρενίτιδα που καταγράφεται οφείλεται στην επιδίωξη όχι μόνο της επιδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα αλλά κυρίως της κατοχύρωσης μιας ευνοϊκής τιμολόγησης της αυτοπαραγωγής με το σύστημα του net metering.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται σύντομα να υπογράψει την πολυαναμενόμενη, εδώ και έναν χρόνο, υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις εφαρμογής, τις χρεώσεις του net-billing και άλλες λεπτομέρειες του νέου μοντέλου ενεργειακού συμψηφισμού που είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023. Στόχος είναι να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν τις 15 Μαΐου οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” ώστε να μην υπάρξει νομοθετικό κενό για την εκκίνηση του net-billing.
Ποιοι εξαιρούνται από το net billing
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) μόνο σε λίγες κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών, δηλαδή νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες, και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing).
Ωστόσο, προβλέπει και ορισμένες εξαιρέσεις καθώς με net-metering θα μπορούν να συνεχίσουν μόνο:
-όσοι υπαχθούν έως τις 15 Μαΐου στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”
– φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται από αγρότες με ισχύ έως 30 kW (κιλοβάτ)
– φωτοβολταϊκά δήμων
– φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούν νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς,
– φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.