Μια άνευ προηγουμένου φορολογική καταιγίδα, με αυξήσεις στον ειδικό φόρο καπνού που θα αγγίζουν ακόμη και το ιλιγγιώδες 1.090%, ετοιμάζεται να ξεσπάσει στις τσέπες εκατομμυρίων Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια συμμαχία 15 κρατών-μελών, υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Ολλανδίας, πιέζουν σθεναρά για ριζική αναθεώρησης της Οδηγίας για τη Φορολόγηση του Καπνού (Tobacco Excise Tax Directive – TED).

Οι προτεινόμενες αυξήσεις στον ειδικό φόρο ανά κατηγορία προϊόντος είναι οι εξής:

Τσιγάρα: αύξηση 139%, από 90 ευρώ σήμερα ανά 1.000 τσιγάρα, στα 215 ευρώ. Οι νέοι ελάχιστοι φόροι που προτείνονται από την Επιτροπή αυξάνουν τις τιμές κατά 2-3 ευρώ στο πακέτο.
Για παράδειγμα: σήμερα ένα πακέτο 20 τσιγάρων το οποίο πωλείται προς 4,60 ευρώ εμπεριέχει φόρους 3,74 ευρώ (81,3% της τιμής), εκ των οποίων 1,65 ευρώ είναι ο πάγιος φόρος. Αν αυτός αυξηθεί στα 4 ευρώ (κατά 139%) και συμπαρασύρει και τον ενσωματωμένο ΦΠΑ που εμπεριέχεται στην τελική τιμή, το σύνολο όλων των φόρων (πάγιος ΕΦΚ, αναλογικός ΕΦΚ και ΦΠΑ) θα υπερβαίνει τα 6 ευρώ, με την τελική τιμή του πακέτου να φτάνει ή να ξεπερνά τα 7 ευρώ το πακέτο.

Στριφτός καπνόςαύξηση 258%, από τα 60 ευρώ ανά κιλό, στα 215 ευρώ. Η πρόταση αυτή εξισώνει ουσιαστικά τη φορολογία του με τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα εξαλείφοντας το πλεονέκτημα τιμής που απολάμβανε μέχρι σήμερα.
Πρακτικά, ο ειδικός φόρος για ένα σακουλάκι 30 γραμμαρίων θα αυξηθεί από 1,8 ευρώ της τιμής του σε 6,45 ευρώ. Κάτι που, μαζί με τον ενσωματωμένο ΦΠΑ, θα επιβαρύνει την τιμή του σχεδόν 5 ευρώ!

Πούρα και πουράκια: η πιο εκρηκτική αύξηση, που φτάνει στο 1.090%, από τα 12 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια ή κιλό, στα 143 ευρώ. Η τιμή για ένα πακέτο 10 σιγαρίλος θα αυξηθεί αυτομάτως από περίπου 2 ευρώ σε 3,30-3,50 ευρώ.

Όπου υπάρχει καπνός (και ατμός) θα μπαίνει φόρος

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν αφήνει κανένα προϊόν καπνού ή νικοτίνης στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα:
■ Θερμαινόμενα προϊόντα καπνού: προτείνεται φόρος 108 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια ή 155 ευρώ ανά κιλό. Παρότι η Επιτροπή το χαρακτηρίζει «μετριοπαθή προσέγγιση», είναι ένας φόρος που οδηγεί σε αύξηση 2-3 ευρώ το πακέτο, όπως στις τιμές των συμβατικών τσιγάρων.
■ Ηλεκτρονικά τσιγάρα: προτείνεται κλιμακωτός φόρος με βάση την περιεκτικότητα σε νικοτίνη: 0,36 ευρώ/ml για υγρά με περιεκτικότητα νικοτίνης άνω των 15 mg/ml και 0,12 ευρώ/ml για τα πιο ελαφριά. Εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ.
■ Φακελάκια νικοτίνης: προτείνεται να φορολογηθούν με 143 ευρώ/κιλό.
■ Καπνός ναργιλέ: ο προτεινόμενος φόρος είναι χαμηλότερος από αυτόν των τσιγάρων, στα 107 ευρώ/κιλό.

Διαβάστε ακόμη: