Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα φορολογικά κίνητρα στήριξης στην Κεφαλαιαγορά, όπως προβλέπει ο ψηφισμένος νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με στόχο την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, τα μέτρα εφαρμόζονται αναδρομικά από 1.1.2025.
Τα νέα εργαλεία εστιάζουν σε τρεις πυλώνες:
- Εκπτώσεις δαπανών εισαγωγής για ΜμΕ
- Φορολογική ενίσχυση επενδυτικών «αγγέλων»
- Μείωση φόρου σε τόκους εταιρικών ομολόγων
- Πιο φτηνά στο Χρηματιστήριο για μικρομεσαίους
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιδιώκουν είσοδο σε οργανωμένη αγορά, αποκτούν ισχυρό φορολογικό σύμμαχο. Οι δαπάνες εισαγωγής μετοχών θα εκπίπτουν με προσαύξηση 100%, μειώνοντας ουσιαστικά το φορολογητέο εισόδημα.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση με κόστος εισαγωγής 50.000 ευρώ θα απολαύσει έκπτωση σαν να είχε ξοδέψει 100.000 ευρώ. Το συνολικό όφελος φτάνει τα 200.000 ευρώ, κατανεμημένο σε τρεις διαχειριστικές χρήσεις.
- Angel Investors: Έκπτωση 50% στις επενδύσεις
Οι ιδιώτες επενδυτές που εισφέρουν κεφάλαια σε εισηγμένες εταιρείες στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χ.Α., απολαμβάνουν έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ.
Έτσι, για επένδυση 100.000 ευρώ, ο επενδυτής μειώνει το εισόδημά του κατά 50.000 ευρώ. Το μέτρο ισχύει και για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις και αμοιβαία επιχειρηματικών συμμετοχών (ΑΚΕΣ).
- Μείωση φόρου σε τόκους εταιρικών ομολόγων
Ο φόρος που παρακρατείται στους τόκους εταιρικών ομολόγων μειώνεται από 15% σε 5% για φυσικά πρόσωπα-κατοίκους Ελλάδας. Για τόκους 1.000 ευρώ, ο φόρος πέφτει από 150 ευρώ σε 50 ευρώ, αυξάνοντας την καθαρή απόδοση για τον επενδυτή.
Η ρύθμιση καθιστά τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα πιο ελκυστικά και εξισορροπεί το πεδίο μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών.
Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου και διευκολύνσεις
Το νομοσχέδιο εισάγει λειτουργικές τομές:
- Omnibus λογαριασμοί για πιο ευέλικτη διαχείριση μεριδίων ΟΣΕΚΑ/ΟΕΕ
- Νέο πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ, δίνοντας ευελιξία στον δυναμικό κλάδο των επενδύσεων σε ακίνητα
Στόχος είναι να απλουστευθούν διαδικασίες και να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Η πλήρης εφαρμογή αυτών των μέτρων από το 2025 αποτελεί τολμηρό βήμα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της κεφαλαιαγοράς. Απομένει να φανεί αν στην πράξη θα αλλάξει το επενδυτικό τοπίο και θα κινητοποιήσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη:
- «Στον πάγο» το project για την δημιουργία εκκλησιαστικής τράπεζας
- Τα μυστήρια με το πρόγραμμα «ενίσχυσης» των εταιριών δημοσκόπησης από την κυβέρνηση
- Αλλάζουν μετά το Πάσχα σχεδόν οι μισοί Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων
- Έρχονται τα πρώτα «ζόρια» για τον Κυρανάκη- Έτοιμοι για «πόλεμο» οι Ταξιτζήδες