Σχεδόν 420.000 οπαδοί και λάτρεις της Formula 1, για την ακρίβεια 419.114 σύμφωνα με τους διοργανωτές, επισκέφτηκαν το Albert Park της Μελβούρνης μέσα σε τέσσερις ημέρες, για την επιστροφή του Grand Prix της Αυστραλίας στο καλαντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2022 μετά από δύο ακυρώσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για νέο ρεκόρ για τη διοργάνωση στη χώρα των καγκουρό, που μπαίνει στην ιστορία της F1 αφού ξεπέρασε τον αριθμό των 401.000 θεατών που επιτεύχθηκε το 1996, στην πρώτη διοργάνωση του GP της Αυστραλίας στη Μελβούρνη, μετά από έντεκα χρόνια διεξαγωγής του στην Αδελαΐδα.

Ο Σαρλ Λεκλέρ, ο Μονεγάσκος πιλότος της Ferrari, κέρδισε την Κυριακή μπροστά σε 128.294 θεατές, αλλά ήδη 55.107 απολάμβαναν τη χαλαρή ατμόσφαιρα στον ήλιο γύρω από τα paddock και τα pits την Πέμπτη, όταν η F1 δεν είχε ακόμη μπει στην πίστα.

Το 2021, 400.000 θεατές βρέθηκαν στο Circuit of the Americas για το GP των Ηνωμένων Πολιτειών στο Όστιν (Τέξας). Το απόλυτο ρεκόρ στην Αυστραλία ήταν 520.000 θεατές το 1995, στην τελευταία διοργάνωση στην Αδελαΐδα, σε μια χώρα «τρελή» για το σπορ.

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι αυτή η επιτυχία εξηγείται εν μέρει από τους νέους οπαδούς που δημιούργησε η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Drive To Survive», εκτός της προσμονής μετά τις ακυρώσεις το 2020 και το 2021.

Ο τοπικός ήρωας Ντάνιελ Ρικιάρντο (McLaren), από το Περθ, είχε πολυάριθμους υποστηρικτές αλλά την Κυριακή έπρεπε να συμβιβαστεί με την έκτη θέση, πίσω από τον συνάδελφό του στην ίδια ομάδα, τον Βρετανό Λάντο Νόρις.

Έρχονται πρόστιμα για τα… εσώρουχα των πιλότων στη Formula 1

Αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο κανονισμός της FIA για τα εσώρουχα των πιλότων της Formula 1. Σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς οι οδηγοί οφείλουν να φορούν συγκεκριμένα εσώρουχα τα οποία προσφέρουν προστασία από τη φωτιά σε περίπτωση ατυχήματος.

Μετά όμως από φήμες πως δεν ακολουθούν όλοι οι οδηγοί τον συγκεκριμένο κανονισμό για λόγους άνεσης, υπάρχει εντολή να γίνεται έλεγχος πριν από κάθε Grand Prix αλλά και επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους δεν τηρούν τον κανόνα.

Αυτή η είδηση ήταν η αφορμή και για τον οδηγό της Formula 1 Gasly να μιλήσει έξω από τα δόντια και να δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια « Δεν έχω κάτι να κρύψω. Εάν αυτό τους ευχαριστεί, είναι ελεύθεροι να ελέγξουν τόσο τα οπίσθια μου όσο και τα γεννητικά μου όργανα , να δουν ότι δεν κρύβω κάτι».

Αντίθετος με αυτό το κανονισμό είναι και ο Hamilton ο οποίος μάλιστα επιλέγει να συνεχίζει να αγωνίζεται έχοντας το σκουλαρίκι του, το οποίος επίσης απαγορεύεται από τους κανονισμούς για λόγους ασφαλείας.

Η FIA ανακοίνωσε λίγο πριν το χθεσινό Grand Prix πως για μερικούς ακόμα αγώνες θα είναι πιο διαλλακτική και ευέλικτη γύρω από το συγκεκριμένο κανονισμό μέχρι να προσαρμοστούν όλοι οι οδηγοί και στη συνέχεια θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.