Τον επενδυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων –που θα παίρνει δηλαδή τα σπίτια των ευάλωτων πριν βγουν σε πλειστηριασμό-, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.
Η σύσταση του Φορέα εξαγγέλθηκε το 2020, και τρία χρόνια μετά επενδυτής δεν έχει βρεθεί.
Για τη λειτουργία του Φορέα απαιτούνται 2 δις ευρώ. Οι επενδυτές ωστόσο εγείρουν διάφορες αξιώσεις -προκειμένου να τον χρηματοδοτήσουν-, οι οποίες θα συζητηθούν με το υπουργείο και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Φορέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά το Πάσχα η επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους πέντε υποψήφιους επενδυτές, ήτοι: Bain, Christofferson Robb & Co, Fortress, Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC», LCM Capital LLP, ώστε ο ανταγωνιστικός διάλογος να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου, με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα, μέχρι το τέλος του έτους.
Τα fund εμφανίζονται διστακτικά απέναντι στην επένδυση καθώς θεωρούν ότι:
- οι προσδοκώμενες ετήσιες αποδόσεις θα είναι χαμηλές (στην περιοχή του 6% με 7% αντί του 10%-12%)
- θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά 100 ευρώ το μήνα το ύψος της επιδότησης ενοικίου για τους ευάλωτους, οι οποίοι θα παραμένουν ως ενοικιαστές στο σπίτι τους, το οποίο θα εχουν παραχωρήσει στο Φορέα. Με τα ισχύοντα σήμερα η επιδότηση διαμορφώνεται από τα 70 ευρώ μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα.
- καθώς ο Φορέας θα αγοράζει τα σπίτια των ευάλωτων πριν αυτά βγουν στον πλειστηριασμό, οι επενδυτές ζητούν η τιμή αγοράς να είναι χαμηλότερη από την τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού.
Η λειτουργία του Φορέα είναι κομβική για να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα και ο Εξωδικαστικός, ωστόσο η αγορά εκτιμά πως δύσκολα θα βρεθούν τα 2 δις ευρώ.
Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος της doValue Θοδωρής Καλαντώνης: « Ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν.
Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω».
Ενδεχομένως μία λύση θα ήταν η χρηματοδότηση του Φορέα από το κράτος, όμως αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος….
Ωστόσο τη λύση αυτή έχει προκρίνει η Κύπρος καθώς η δημόσια Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) θα συστήσει νέα εταιρεία (αντίστοιχη του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων) στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των επιλέξιμων δανειοληπτών.
H ΚΕΔΙΠΕΣ είναι εταιρεία ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία (98% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο), η οποία συστάθηκε τον Σεπτέμβριο 2018 με σκοπό τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για το πώς θα λειτουργεί ο Φορέας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στις 8/2/23 και έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν για να είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού.