Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, είπε χθες ο πρόεδρος της doValue Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας χθες στο 4ο Διεθνές Συνέδριο “The Greek economy: Looking into the future” που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Αποκαλυπτικός και ρεαλιστής ο κ. Καλαντώνης, μίλησε για τα επιτόκια, την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την άνοδο των επιτοκίων, για την δευτερογενή αγορά δανείων, τις υγιείς πλέον τράπεζες, που βγήκαν από το αδιέξοδο λόγω τιτλοποιήσεων και servicers.

Όπως είπε για τον Φορέα, ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν.

Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω. Όμως, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο που υιοθέτησε η Κύπρος για τον εκεί Φορέα.

Για τα επιτόκια σημείωσε ότι: Ίσως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή, αλλά από εδώ και πέρα αναμένονται μικρότερα βήματα.

Και συμπλήρωσε πως: Για την ώρα, δεν βλέπουμε μαζικές αθετήσεις ρυθμισμένων δανείων, αλλά εάν τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική τάση, μπορεί το πρόβλημα να ενταθεί, κυρίως για τα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ο διευθύνων σύμβουλος της doValue τόνισε: «Να είμαστε ειλικρινείς. Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που ανέρχονταν σε 109 δις. Ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια 35 δις. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουμε στόχο πάνω από 3 δις. Αλλά μένουν ακόμη πολλά που θα πρέπει ή να ρυθμιστούν ή να οδηγηθούν στην ρευστοποίηση των εγγυήσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας – αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία μιας οικονομίας».

Ανέφερε πως οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση και συμπλήρωσε πως «η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί θετική εξέλιξη όχι γιατί αλλάζει κάτι στις ενέργειες που θα γίνονταν ή στην έκβαση κάθε υπόθεσης, αλλά επειδή αποτρέπει μια χρονική καθυστέρηση που θα ήταν τελικά επιβαρυντική για όλους – ΚΑΙ για τους οφειλέτες».

Ακόμα ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε πως στόχος των servicers είναι να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αποφύγουν την υποτροπή, το redefault, δηλαδή κόκκινα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί να ξανακοκκινήσουν.

Για την δευτερογενή αγορά είπε ότι: Η doValue ουσιαστικά άνοιξε τη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα. Θέλω να σημειώσω ότι πρόκειται για μια αγορά που σε άλλες χώρες είναι ώριμη και δεν προκαλεί καμία εντύπωση η μεταβίβαση μέρους χαρτοφυλακίων από τον ένα επενδυτή στον άλλο. Εμείς πρόσφατα μεταβιβάσαμε δύο χαρτοφυλάκια με δάνεια που ήταν μέρος άλλων, τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, και αγοραστής ήταν ένας ανταγωνιστής μας, η Intrum, που έχει τεχνογνωσία διαχείρισης, αλλά παρόλα αυτά διατηρήσαμε τη διαχείρισή τους.

Και φυσικά σημείωσε πως σήμερα έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να χρηματοδοτήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2022 ήταν τα καλύτερα εδώ και 15 χρόνια. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε φέτος όχι απλώς να αποφεύγει την ύφεση, αλλά και να βλέπει προοπτικές ανάπτυξης σημαντικά καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χωρίς εξυγίανση των τραπεζών. Το κλειδί για την εξυγίανση ήταν οι τιτλοποιήσεις και η μεταφορά των ΜΕΔ σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα