Κερδισμένοι από κρίσεις, πολέμους και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, πληγωμένοι περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου από τις τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, με μειωμένη ή αυξημένη προσωπική περιουσία, αλλά, πάντως, στην κορυφή του κόσμου.
Ο λόγος για τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια σχετική λίστα του Forbes. Στην κορυφή της οποίας, πάντως, φέτος δεν φιγουράρει ο Ίλον Μασκ, με την εξαγορά της Twitter να αποδεικνύεται ένα ολέθριο λάθος. Αντιθέτως, τη θέση του καταλαμβάνει ο Μπεράρ Αρνό, ο επικεφαλής του γίγαντα των ειδών πολυτελείας LVMH.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που στην κορυφή της λίστας του Forbes ανέρχεται ένας Γάλλος πολίτης, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο: 735 άτομα από τη σχετική λίστα του Forbes είναι Αμερικανοί, των οποίων η συνολική περιουσία αγγίζει τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί – όπως και πέρσι – στη δεύτερη θέση η Κίνα με 562 δισεκατομμυριούχους που διαθέτουν συνολική περιουσία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία με 169 δισεκατομμυριούχους που διαθέτουν πλούτο 675 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι top 5
Μπερνάρ Αρνό
Ο Μπερνάρ Αρνό προϊσταται της αυτοκρατορίας LVMH που διαθέτει 75 μάρκες μόδας και καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Sephora. Τον Ιανουάριο του 2021, η LVMH εξαγόρασε το αμερικανικό οίκο Tiffany & Co για 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στη μεγαλύτερη – πιθανώς – εξαγορά εταιρείας ειδών πολυτελείας που έχει καταγραφεί ποτέ. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Agache του Αρνό υποστηρίζει την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Aglaé Ventures, η οποία έχει επενδύσεις σε εταιρείες όπως η μητρική της TikTok ByteDance και η Netflix. Ο πατέρας του Μπερνάρ Αρνό είχε πλουτίσει δραστηριοποιούμενος στον τομέα των κατασκευών. Έτσι, ο Αρνό ξεκίνησε την καριέρα του βάζοντας 15 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την επιχείρηση για να αγοράσει τον Christian Dior το 1985. Τα πέντε παιδιά του Αρνό εργάζονται όλα στην LVMH. Τον Ιούλιο του 2022, πρότεινε την αναδιοργάνωση της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Agache για να τους δώσει ίσα μερίδια.
Ίλον Μασκ
Ο Ίλον Μασκ είναι ο συνιδρυτής έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η εταιρεία παραγωγής πυραύλων SpaceX και η εταιρεία κατασκευής σηράγγων Boring Company. Κατέχει περίπου το 23% της Tesla, αλλά έχει δεσμεύσει περισσότερες από τις μισές μετοχές του ως εγγύηση για δάνεια. Η αξία της SpaceX, που ιδρύθηκε το 2002, ανέρχεται σε 127 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αξία της τετραπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Η Boring Company συγκέντρωσε 675 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022 με αποτίμηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όσο για το Twitter, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμφώνησε να πουλήσει την πλατφόρμα στον Musk έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2022. Η συμφωνία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022, αφού ο Μασκ προσπάθησε να υπαναχωρήσει και το Twitter υπέβαλε μήνυση. Ο Μασκ κατέχει πλέον ένα εκτιμώμενο 74% της εταιρείας.
Τζεφ Μπέζος
Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon το 1994 από το γκαράζ του στο Σιάτλ. Τον Ιούλιο του 2021 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος. Σήμερα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της εταιρείας. Ο ίδιος και η σύζυγός του MacKenzie χώρισαν το 2019 μετά από 25 χρόνια γάμου: Τότε της μεταβίβασε το ένα τέταρτο του 16% του μεριδίου του στην Amazon. Ο Μπέζος έχει δωρίσει μετοχές αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς το 2022, αν και δεν είναι σαφές ποιες οργανώσεις έλαβαν αυτές τις μετοχές. Είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας The Washington Post και της Blue Origin, μιας αεροδιαστημικής εταιρείας που αναπτύσσει πυραύλους – ο ίδιος πέταξε για λίγο στο διάστημα με έναν από αυτούς τον Ιούλιο του 2021. Ο Μπέζος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN τον Νοέμβριο του 2022 ότι σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Λάρι Έλισον
Ο Λάρι Έλισον είναι πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του γίγαντα λογισμικού Oracle, του οποίου κατέχει περίπου το 35%. Παραιτήθηκε από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της Oracle το 2014, μετά από 37 χρόνια στο τιμόνι της. Η Oracle έχει αναπτυχθεί εν μέρει μέσω σταθερών εξαγορών εταιρειών λογισμικού: η μεγαλύτερη ήταν 28,3 δισ. δολάρια και αφορούσε την εταιρεία ηλεκτρονικών αρχείων υγείας Cerner το 2021. Το 2020, ο Έλισον μετακόμισε μόνιμα στο νησί Lanai της Χαβάης, το οποίο αγόρασε σχεδόν ολόκληρο το 2012 έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Έλισον ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Εξακολουθεί να κατέχει περίπου 15 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Γουόρεν Μπάφετ
Γνωστός ως ο «Μάντης της Ομάχα», ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Ο Μπάφετ διευθύνει την Berkshire Hathaway, στην οποία ανήκουν δεκάδες εταιρείες, όπως η ασφαλιστική εταιρεία Geico, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Duracell και η αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen. Γιος ενός Αμερικανού βουλευτή, αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές σε ηλικία 11 ετών και φορολογήθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών. Έχει υποσχεθεί να δωρίσει πάνω από το 99% του πλούτου του. Μέχρι στιγμής έχει δώσει περισσότερα από 49 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως στο Ίδρυμα Γκέιτς και στα ιδρύματα των παιδιών του. Το 2010, ο ίδιος και ο Μπιλ Γκέιτς εγκαινίασαν το Giving Pledge, ζητώντας από τους δισεκατομμυριούχους να δεσμευτούν να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα Forbes