Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τις αυξανόμενες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή (01/02) ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Τα συστήματα ασύλου και υποδοχής στα κράτη – μέλη υφίστανται σημαντική πίεση και γεγονός είναι ότι η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο δεν χρειάζονται προστασία. Τα ποσοστά επιστροφής είναι στο χαμηλότερο 22% και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δευτερευουσών κινήσεων», ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, στάθηκε στα τελευταία στοιχεία της Frontex: 330.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις το 2022, δηλαδή αύξηση 64% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο ποσοστό από το 2016, και 924.000 αιτήσεις ασύλου στην Ένωση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, θα προτείνει στις ηγεσίες δύο ξεχωριστούς τομείς εργασίας: Τη νομοθετική διαδικασία και τις επιχειρησιακές ενέργειες που μπορούν να εκκινήσουν τώρα.

Αναφορικά με τη νομοθετική διαδικασία, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να υιοθετηθεί το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σχολιάζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εργασίες, πριν από τον Μάρτιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές ενέργειες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε κυρίως την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. «Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Τα πιο πιεστικά ζητήματα αυτήν τη στιγμή είναι στα χερσαία σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διαχείρισης των συνόρων, αλλά και επίσης, να παρέχουμε υποδομές και εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ραντάρ και άλλα μέσα επιτήρησης. Όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια –για παράδειγμα– στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία και μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex», δήλωσε.

Ακόμη, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο. Γι’ αυτό, εντόπισε θα πρέπει τα κράτη – μέλη της Ένωσης και οι Βορειοαφρικανοί τους εταίροι, να υποστηριχθούν ώστε να συντονίσουν την έρευνα και διάσωση.

«Η Ένωση πρέπει να εστιάσει σε ταχύτερες και αξιοπρεπείς επιστροφές. Κάθε χρόνο, λαμβάνονται περίπου 300.000 αποφάσεις επιστροφής από τα κράτη – μέλη, αλλά μόνο περίπου 70.000 άτομα επιστρέφουν στην πραγματικότητα και αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Για παράδειγμα, μία απόφαση επιστροφής σε ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να ισχύει σε όλα. Έτσι, εάν ένα άτομο με απόφαση επιστροφής από την Ιταλία βρεθεί στη Γαλλία, αυτό το άτομο μπορεί να επιστρέψει απευθείας στη χώρα καταγωγής. Αυτό θα καταστεί δυνατό με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο», ολοκλήρωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: