Επικυρώθηκε από το συμβούλιο εφετών το πρωτόδικο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της Folli Follie 13 κατηγορούμενοι.

Εφέσεις κατά του βουλεύματος είχαν καταθέσει τέσσερις κατηγορούμενοι, ωστόσο απορρίφθηκαν από το δευτεροβάθμιο συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αθήνας Θεοδωροπούλου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ο προφυλακισμένος ιδρυτής της εταιρείας βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Η εκτιμώμενη ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 11 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000. Εν συνεχεία, τα παραπάνω πλαστά έγγραφα οι κατηγορούμενοι τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους) στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό, είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες, είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών» στην Κίνα ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπo-ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών, αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού τεράστια χρηματικά ποσά. Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόραζαν στην πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το 2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.