Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων οδηγεί στο επόμενο βήμα τους υποψήφιους φοιτητές, την εύρεση του σπιτιού των φοιτητικών τους χρόνων. Μία διαδικασία καθόλου εύκολη πλέον καθώς η εκτίναξη των ενοικίων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν άνοδο ύψους 8% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ υπάρχει περαιτέρω αυξητική τάση.

Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη και σε περιοχές όπου αυτό δεν είναι αναμενόμενο, καθώς και περιοχές που διατηρούσαν σχετικά χαμηλά και προσιτά μισθώματα, π.χ. Κομοτηνή, παρουσιάζουν αυξημένες τιμές.

Στην Αθήνα, στου Ζωγράφου, στο Γουδί, αλλά και σε περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος και η Καλλιθέα το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Το ακίνητο των 30, 40, 50, 60 τετραγωνικών είναι και πιο ακριβό από τα άλλα γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά παρουσιάζεται και χαμηλή διαθεσιμότητα σε αυτού του τύπου τα ακίνητα. Οι τιμές κυμαίνονται πάνω από 10 ευρώ το τετραγωνικό στην πλειονότητα τέτοιων διαμερισμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υψηλές τιμές δεν αφορούν μόνο νεόδμητα ή επιπλωμένα διαμερίσματα, αλλά και αρκετά παλαιότερα ή υπόγεια διαμερίσματα.

Το φαινόμενο μάλιστα της αύξησης των τιμών ενισχύεται εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθωμάτων, αλλά και τον κλειστών διαμερισμάτων που μειώνουν τη διαθεσιμότητα στην ενοικίαση ακινήτου και εκτινάσσουν με αυτό τον τρόπο τις τιμές.

Ενδεικτικά σε πίνακες μέχρι το 2023 καταγράφονται υψηλές αυξήσεις:

Πηγή: geoaxis.gr

Τα μισθώματα σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτικά πού κυμαίνονται οι τιμές σε διαμερίσματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Νέος Κόσμος

Η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι πλέον σχεδόν μηδενική, καθώς η επίπλωση ανεβάζει το κόστος μίσθωσης.

Μία γκαρσονιέρα έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται στα 400 – 680 €/μήνα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ κυμαίνεται 470 – 750 €.

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ-50τμ κυμαίνεται 450 – 800 €/μήνα.
Το για γκαρσονιέρα έως 35τμ κυμαίνεται 400 – 550 €/μήνα.

Πετράλωνα

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ κυμαίνεται 640 – 750 €/μήνα, ενώ για κατοικία έως 35τμ αγγίζει ακόμη και τα 520€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη.

Κολωνάκι – Μετς

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ κυμαίνεται 750 – 1.200 €/μήνα, ενώ για έως 35τμ ξεκινά από 570€/μήνα.

Κουκάκι

Στο Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ, με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 620 €/μήνα, ενώ για κατοικίες 40 – 50τμ, ξεκινά από 630€/μήνα.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

Για κατοικίες έως 35τμ κυμαίνονται 400 – 690 €/μήνα για πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα ακίνητα, ενώ για κατοικίες 40-50 τμ, αγγίζει ακόμη και τα 700€/μήνα.

Γουδή

Το Γουδή επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη έως 35τμ κινούνται από 460€/μήνα έως 500 €. Οι κατοικίες 40-50τμ κυμαίνονται από 500€ έως 750€/μήνα.

Παγκράτι

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται 440 – 650 €/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται 500 – 920€/μήνα.

Ζωγράφου

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται 430 – 550 €/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται 470 – 780 €/μήνα.

Κυψέλη

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται 350 – 550 €/μήνα. Για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται 430 – 650 €/μήνα.

Θεσσαλονίκη

Στον Βαρδάρη το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τμ-45τμ κυμαίνεται 300 – 600 ευρώ το μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ 400 – 650 €/μήνα.

Στην περιοχή Καμάρα/Ροτόντα το μίσθωμα για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται 350 – 650 €/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ από 450€/μήνα έως 740€/μήνα.

Η συγκατοίκηση και οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

Το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές στην εύρεση στέγης τους στρέφει προς διάφορες λύσεις.

Η συγκατοίκηση ήταν μία πρακτική που ανθούσε και στο μακρινό παρελθόν, όταν φοιτητές μοιράζονταν την ίδια στέγη και φυσικά τα έξοδα και το ενοίκιο του ακινήτου. Όλα δείχνουν ότι ξαναέρχεται στο προσκήνιο ως ένα μέρος της λύσης της έλλειψης διαμερισμάτων προς ενοικίαση στους φοιτητές.

Την ίδια ώρα ανακαινίζονται και εξοπλίζονται ολόκληρες πολυκατοικίες σε μεγάλα αστικά κέντρα με στόχο την προσέλκυση φοιτητών στη λογική των «κλινών».

Τα συγκεκριμένα συγκροτήματα είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα, αποτελούνται από μικρά διαμερίσματα με ιδιωτικά μπάνια και κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, πλυντήρια, καθιστικά κ.λπ.), που παρέχουν σειρά από υπηρεσίες εντός της τιμής ενοικίασης και θα διατίθενται τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια χρήση.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων). Η παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους (σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες, φύλαξη), αξιολογείται ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα. Το ποσοστό αυξημένου ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα την πόλη.

Οι συμβουλές της ΠΟΜΙΔΑ για τη φοιτητική στέγη

Στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για μίσθωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσω της ιστοσελίδας (www.pomida.gr) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες διαχρονικές συστάσεις:

-Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
-Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.

-Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
-Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
-Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
-Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

-Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
-Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

-Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
-Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

Διαβάστε ακόμη