Οι ασθενέστερες προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδύνουν, αλλά δεν θα αντιστρέψουν, τη δημοσιονομική ανάκαμψη του μπλοκ μετά το σοκ της πανδημίας, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Fitch. όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο αμερικανικός οίκος εξακολουθεί να προβλέπει μικρότερα ελλείμματα σε όλα σχεδόν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης το 2022, εν μέρει λόγω της περσινής υπεραπόδοσης, αλλά αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας θα περιλαμβάνουν χαμηλότερους στόχους δημοσιονομικής προγσαρμογής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Fitch στην τελευταία της εκτίμηση, μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, αντανακλώντας την υψηλή έκθεση στην ενεργειακή κρίση και την απότομη αύξηση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση στη ρωσική ενέργεια. Ο οίκος μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Αναθεώρηση των ετήσιων προβλέψεων για το ΑΕΠ

Ανά χώρα, στις σημερινές εκτιμήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου του 2021, ο οίκος αναμένει πως η Σλοβακία θα δει το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο (-2,57%), ακολουθούμενη από Λετονία (-2,435) και Εσθονία (-2,28%), ενώ για την Ελλάδα αναμένεται πως ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι -0,57%.

Πληθωρισμός

Παράλληλα, ο οίκος αύξησε σημαντικές τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2022, ενισχύοντας – μεταξύ άλλων – τις πιέσεις στις τιμές των τροφίμων που ανέβηκαν επίσης, η Fitch προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5% φέτος, σε μια ανοδική αναθεώρηση από το 2,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι πανευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας της Ευρωζώνης – θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Ανά χώρα, την μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 – σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου του 2021 – τις βλέπει σε Λιθουανία (από 5,3% σε 11,3%), Λετονία (από 4% σε 9,5%) και Εσθονία (από 4,3% σε 9,1%) ενώ για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 σε 4% από 1,3%.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταποκρίνονται στο πληθωριστικό σοκ με δημοσιονομικά μέτρα που αρχικά επικεντρώνονται στην προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Αν η κρίση επιμείνει, ο οίκος αναμένει μέτρα ευρύτερης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών. Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας θα έχει επίσης δημοσιονομικό κόστος μέσω της προσφυγικής κρίσης και των αμυντικών δαπανών. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απότομη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ ενώ η Ιταλία σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο πιο σταδιακά, μέχρι το 2028.

Αυτές οι πρόσθετες πιέσεις πρόκειται να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ωστόσο, η υπεραπόδοση το 2021, λόγω της αύξησης των εσόδων, παρέχει κάποιο “μαξιλάρι” για την αντιμετώπιση των υψηλότερων δαπανών φέτος χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις του οίκου για το έλλειμμα του 2022 δεν έχουν αλλάξει πολύ από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2021.

Οι χώρες που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για το 2021 (συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης) υπερέβησαν σημαντικά τους αρχικούς τους στόχους. H Fitch εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα των γενικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2021 από 7,3% το 2020, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου για 6,7%. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω μείωση στο 4,2% το 2022. Ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διάρκειά του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του στις τιμές και την προσφορά ενέργειας.