Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και τον νέο σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος εκτιμά ότι θα έρθουν και νέες αναβαθμίσεις πιο σύντομα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, oι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση των σχεδίων εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

H Fitch εκτιμά ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank (B -/ Positive), Εθνικής (B -/ Positive), Alpha Bank (CCC +/ Positive) και Πειραιώς (CCC +) θα βελτιωθούν ταχύτερα, εξαιτίας των επικαιροποιημένων σχεδίων βελτίωσης των ισολογισμών και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επίσης και τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικό, καθώς η εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα έδινε στις τράπεζες μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να παρέχουν νέο δανεισμό.

Κάτω από το 15% ο δείκτης των NPEs σε ορίζοντα 12 μηνών

Οι αναλυτές τονίζουν ότι τα πρόσφατα ενημερωμένα στρατηγικά τους σχέδια στοχεύουν τώρα στην επιτάχυνση των μειώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό θα υποστηριχθεί από την πρόσφατη επέκταση του ελληνικού συστήματος προστασίας Ηρακλής και την εφαρμογή δράσεων αύξησης κεφαλαίου, ιδίως μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα σχέδια των τραπεζών για την διαχείριση πρόσθετων μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της δεύτερης φάσης του Ηρακλή θα αποτελούσαν σημαντικό βήμα στην εκκαθάριση της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου.

Αυτές οι τιτλοποιήσεις που υποστηρίζονται από τον Ηρακλή, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη NPΕs του τραπεζικού κλάδου, κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες από περίπου 35% στα τέλη του 2020.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Fitch έκανε λόγο για μείωση του δείκτη των NPEs κάτω από το 30% στα τέλη του 2021.

Ισχυρό «σήμα» από Moody’s και Fitch για την ελληνική οικονομία

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.