Ισχυρό «σήμα» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έστειλαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s, με βασικό όχημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Εντοπίζουν ωστόσο και αδυναμίες, οι οποίες αφορούν κυρίως τα κόκκινα δάνεια και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Fitch: Ανάκαμψη μετά τη «βουτιά» του 2020

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ελληνική οικονομία αξιολογείται με «ΒΒ» και σταθερό outlook, καθώς αφενώς διαθέτει υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις άλλες χώρες αυτής της ομάδας, αφετέρου βρίσκεται αντιμέτωοη με υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων και μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Fitch αναμένει ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης, μετά το -8,2% του ΑΕΠ το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί η πανδημία μετά τους εμβολιασμούς. Την ανάκαμψη θα στηρίξει η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.  Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2021 και 7,6% το 2022.

Moody’s:  Το Ταμείo Ανάκαμψης ενισχύει το outlook

Από την πλευρά της η Moody’s επισημαίνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Για το 2021, η Moody’s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% μετά τη συρρίκνωση 8,2% του 2020.  καθώς η οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο παρέμεινε περιορισμένη από την αβέβαιη πανδημική δυναμική.

Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας θα ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, μέσω των αποτελεσμάτων μεταφοράς και καθώς αυξάνεται η απορρόφηση των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Moody’s, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει  εγκαίρως τα κοινοτικά κονδύλια και να τα διαθέσει αποτελεσματικά.  Η Moody’s σημειώνει ότι η ισχυρή ανάκαμψη και βελτιώσει και την εικόνα τους χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

 

 

Fitch: Πολύ υψηλό, αλλά βιώσιμο θα παραμείνει το ελληνικό χρέος

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.