Ως θετικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022 ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών.

Η Fitch, εκτιμά πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν στους ρυθμούς των τιλοποιήσεων στη βάση του προγράμματος «Ηρακλής».

Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Η Fitch αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022 (στο 0,5% περίπου των RWAs) μετά από τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 από τις τιτλοποιήσεις δανείων.

Η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και ο περιορισμός του κόστους, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Οι πιέσεις στα περιθώρια και η μείωση των κόκκινων δανείων, που δεν δίνουν πλέον τόκους, θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η Fitch αναμένει αύξηση στις χορηγήσεις νέων δανείων, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψη, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματικών μοντέλων τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την ικανότητα διαφοροποίησης των εσόδων μέσω δραστηριοτήτων που δημιουργούν προμήθειες ή με την ανάπτυξη σε ξένες αγορές όπου έχουν ήδη παρουσία. Η βελτίωση των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των NPEs σε επίπεδα κοντά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα αποτελέσουν επίσης στρατηγικές προτεραιότητες για τον κλάδο