Ελάχιστα είναι τα παραδείγματα των χωρών που έχουν επιτύχει τόσο μεγάλη μείωση χρέους όσο η Ελλάδα, και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη, επεσήμανε ο αναλυτής της Fitch, Federico Barriga, κατά τη διάρκεια webinar του οίκου αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-1

Η μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά της πανδημίας (205% του ΑΕΠ) είναι ένας από τους βασικούς λόγους της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Fitch περιμένει μείωση του ελληνικού χρέους στο 160,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027.

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-2

Ο αναλυτής της Fitch τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει το μάθημά της από την κρίση χρέους, καθώς παρουσιάζει ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και συνεχίζει στον δρόμο του περιορισμού των δαπανών, την ώρα που οι κοινωνικές απαιτήσεις οδηγούν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον αντίθετο δρόμο. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και στο μέτωπο των εσόδων, τόνισε ο Barriga, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης χωρίς η χώρα να διακινδυνεύσει μια αύξηση του χρέους.

Το ανθεκτικό growth story

Θετικές είναι οι προσδοκίες της Fitch για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με τον Federico Barriga να σημειώνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,4-2,5% το 2023 και αναμένεται να εμφανίσει τους ίδιους ρυθμούς κατά το 2024-2025. Οι επιδόσεις αυτές επιτρέπουν στη χώρα να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-3

Η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται στην κατανάλωση, όμως οι εξαγωγές εμφανίζονται ανθεκτικές, με τη Fitch να μιλά για βελτίωση της ποιότητας δαπανών στον τουρισμό (σημειώνοντας ότι τα περιθώρια για αύξηση του αριθμού των τουριστών είναι συγκεκριμένα). Οι επενδύσεις επίσης είναι πολύ ισχυρές –τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες- ενώ η αγορά εργασίας είναι πολύ δυναμική, με τον αναλυτή να σημειώνει ότι  η ανεργία υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται φυσικά για την ελληνική οικονομία (natural rate).Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-4

Η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει τις συνολικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μειώνει το ρίσκο, εκτιμά η Fitch. Μειωμένο είναι επίσης το ρίσκο που προέρχεται από τη διασύνδεση του κράτους με τον τραπεζικό κλάδο.

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο Barriga αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων σε βάθος χρόνου, όταν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να μειώνονται. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό χρηματοδοτείται από επενδύσεις, επομένως το ρίσκο μειώνεται. Ανάμεσα στις προκλήσεις ανέφερε, επίσης, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι μοναδικές τράπεζες με θετικές προοπτικές στην Ευρώπη

Ενώ οι προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ουδέτερες, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μοναδικές που έχουν θετικές προοπτικές αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο τραπεζικός αναλυτής της Fitch, Pau Labro Vila, αποδίδοντάς τις στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη δυναμική του real estate και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα επίσης βοηθά τον τραπεζικό κλάδο, έστω και εάν ο αναλυτής εκτίμησε ότι το χάσμα της αξιολόγησης των τραπεζών από εκείνη του κράτους δεν θα κλείσει εντελώς, καθώς υπάρχουν ακόμα αδυναμίες. Μίλησε, πάντως, για περαιτέρω αναβαθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-5

Η Fitch διαπιστώνει ενισχυμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια λόγω της καλής κερδοφορίας, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή το 2024 (η λειτουργική κερδοφορία προς το σταθμισμένο στο ρίσκο ενεργητικό θα παραμείνει περίπου στο  3%, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τόκους).

Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος-6

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάζοντα κεφάλαια έναντι των στόχων, η Fitch εκτιμά ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την διανομή μερίσματος, την οργανική ανάπτυξη αλλά και για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Διαβάστε ακόμη: