Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα μειώσουν τα επιτόκια το 2024, αλλά η στροφή τους προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα είναι απότομη. Τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αυτό εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch στο τελευταίο σημείωμά του, ο οποίος άλλαξε τη στάση της σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Όπως εξηγεί η Fitch, εδώ και καιρό περίμενε ότι τα επιτόκια πολιτικής δεν θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι το 2024. Μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού και τα σχόλια από την Federal Reserve των ΗΠΑ, η Fitch δεν αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης κάθε τράπεζα αναμένεται να μειώσει κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Fitch πιστεύει ότι η αλλαγή στην κατεύθυνση των επιτοκίων θα είναι εκτεταμένη, με τις κεντρικές τράπεζες σε 19 από τις 20 οικονομίες στο Global Economic Outlook να αναμένεται να μειώσουν φέτος. Μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια (από -0,1% σε +0,1%) καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται.

Δείκτης… σύσφιξης

Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης μεριδίου της πολιτικής σύσφιξης 39 κεντρικών τραπεζών έφτασε σε ιστορικά υψηλά στα τέλη του 2022, καθώς οι ευρείες παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις προκάλεσαν συγχρονισμένες αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, ο δείκτης υποχώρησε το 2ο εξάμηνο του 2023, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές σταμάτησαν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές (EM) – συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Πολωνίας – άρχισαν να μειώνονται. Ο δείκτης θα πέσει φέτος κάτω από το «ουδέτερο» όριο των 50 – αντιπροσωπεύοντας ίσο αριθμό κεντρικών τραπεζών που συσφίγγουν και χαλαρώνουν την πολιτική.

Το γεωγραφικό εύρος των μειώσεων των επιτοκίων θα είναι αξιοσημείωτο, αλλά το μέγεθος και η ταχύτητά τους θα είναι μέτρια σε σχέση με τις επιθετικές αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών, αφήνοντας τα επιτόκια πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα παγκόσμια επιτόκια πολιτικής (ένας μη σταθμισμένος μέσος όρος των κεντρικών τραπεζών του Fitch) θα μειωθούν μόνο στο 6,3% μέχρι το τέλος του 2024 σε σύγκριση με 2,7% στο τέλος του 2019. Τα επιτόκια των ανεπτυγμένων αγορών θα μειωθούν μόνο στο 3,4% σε σύγκριση με 0,4% στο τέλος του 2019. Η άνοδος των επιτοκίων πολιτικής στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης ήταν πολύ γρήγορη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, με τη Fed και την BοE να αυξάνουν κατά 525 μ.β. και 515 μ.β., αντίστοιχα, και την ΕΚΤ κατά 450 μ.β..

Ο οίκος αναμένει σωρευτικές μειώσεις από τη Fed, την BοE και την ΕΚΤ μόλις 200 μ.β., 175 μ.β. και 150 μ.β., αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2025. Δεν αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Αυτό αντανακλά την άποψη ότι ο σταθερός πληθωρισμός των μισθών και των υπηρεσιών θα κάνει τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές όσον αφορά τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: