Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε ένα επενδυτικό όχημα για να στηρίξει τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στο στάδιο της ανάπτυξης μέχρι να μπορέσουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παγκόσμια εικόνα της Βρετανίας ως επενδυτικού κόμβου fintech.

Υποστηριζόμενο από εταιρείες όπως η Mastercard, Barclays και του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το Fintech Growth Fund στοχεύει να επενδύσει μεταξύ 10 και 100 εκατομμυρίων στερλινών σε εταιρείες fintech, από αμφισβητούμενες τράπεζες με επίκεντρο τους καταναλωτές και ομίλους τεχνολογίας πληρωμών μέχρι χρηματοοικονομική υποδομή και ρυθμιστική τεχνολογία.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο συμβουλεύεται η βρετανική επενδυτική τράπεζα Peel Hunt, σκοπεύει να υποστηρίξει τις εταιρείες στο στάδιο ανάπτυξης του κύκλου χρηματοδότησής τους, καθώς και εκείνες που αναζητούν επενδυτικούς γύρους Series C και άνω.

Το εγχείρημα δημιουργήθηκε σε απάντηση μιας αξιολογήσης του 2021 που ανατέθηκε από την κυβέρνηση, η οποία διεξήχθη από τον πρώην Αντιπρόεδρο του Worldpay, Ron Kalifa, και εξέτασε εάν το περιβάλλον των καταχωρίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ελκυστικό για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Η Βρετανία έχει αντιμετωπίσει ορισμένες επικρίσεις του κλάδου ότι θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες fintech και τους αναγκάζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής στο εξωτερικό – ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ρίξει κάποια σκιά στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ενθαρρύνει τις εταιρείες fintech να εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στις ΗΠΑ — ένα ιδιαίτερα πιεστικό βήμα, μετά την απόφαση της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού chip Arm να εγκαταλείψει μια εισαγωγή στο Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: