Ο προκλητικός χάρτης με την διχοτομημένη Κύπρο, που εμφανιζόταν σε tweet του επίσημου νατοϊκού λογαριασμού της Φινλανδίας, «κατέβηκε» με αφορμή την επίσημη ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση με τον επίμαχο χάρτη της Ευρώπης να παρουσιάζει τις νατοϊκές χώρες χρωματισμένες με πράσινο, αλλά την Κύπρο χωρισμένη στα δύο, σχολίαζε χαρακτηριστικά: «Και έτσι ο χάρτης έγινε όλος πράσινος. Ειλικρινείς ευχαριστίες στους 30 συμμάχους που επικύρωσαν την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Η εν λόγω ανάρτηση έκανε αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίσουν, μια και αυτό στη συνέχεια έγινε retweet από τον επίσημο λογαριασμό του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ουσιαστικά την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Φινλανδία: Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ αγοράζει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη, μια μέρα μόλις μετά την επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ότι ενέκρινε την προμήθεια ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ.

Το σύστημα, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael, αναμένεται να επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας της Φινλανδίας.

Το David’s Sling, γνωστό και ως “Μαγικό Ραβδί”, είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Για την οριστικοποίηση της πώλησης αυτού του συστήματος στη Φινλανδία, απαιτείται επίσης η έγκριση της Ουάσινγκτον, αναφέρει το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε περισσότερα