Ρωγμές λίγων εκατοστών έχουν εντοπισθεί και στις τέσσερις αντλίες τροφοδοσίας νερού του πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 3 (OL3), της Φινλανδίας.

Σήμερα (28/10), ο διαχειριστής του αντιδραστήρα, TVO, τόνισε πως «ακόμη, είναι ασαφές πώς η ζημιά θα επηρεάσει τη λειτουργία της εγκατάστασης. H “ρίζα” του προβλήματος όσον αφορά τις ρωγμές που βρέθηκαν στις αντλίες, παραμένει άγνωστη. Θα ενημερώσουμε εκ νέου, όταν έχουμε απαντήσεις για τον πιθανό αντίκτυπο στον προγραμματισμό μας».

Η ζημιά αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον διαχειριστή, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αργότερα, η αναμενόμενη έναρξη της κανονικής παραγωγής είχε αναβληθεί για την 27η Δεκεμβρίου.

Αυτή η ζημιά δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Φινλανδία. Μάλιστα, ο εγχώριος διαχειριστής του δικτύου ρεύματος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση τον ερχόμενο χειμώνα, αν ο OL3 δε μπορεί να παράγει με αξιοπιστία, ηλεκτρική ενέργεια.

Ο OL3 αποτελεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ευρώπης. Βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2005 και επρόκειτο να αρχίσει τη λειτουργία του, το 2009. Ωστόσο, είχε αντιμετωπίσει αρκετά τεχνικά προβλήματα, τα οποία έφεραν επιζήμιες καθυστερήσεις και χρόνιες νομικές «διαμάχες».

Ευρωπαϊκή Ένωση: Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια εντάσσονται στις περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες

Διαβάστε ακόμη: