«Δεν ήταν όλοι τυχεροί στην ηγεσία της Ρωσίας. Για παράδειγμα ο Πούτιν διέταξε, σε περίπτωση πυρηνικής απειλής, να απομακρυνθεί “ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός” Ρώσων αξιωματούχων», υποστηρίζει το General SVR, δηλαδή μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και ο γενικός εισαγγελέας και η ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας -πλην του αντιπροέδρου του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ-, καθώς και αξιωματούχοι της προεδρίας και των τριών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών (FSB, FSO, SVR) με τις οικογένειές τους.

Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Πούτιν είχε αποσυρθεί σε καταφύγιο στη Σιβηρία. Ένα εξ αυτών λέγεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 άτομα και ότι έχει σχεδιαστεί για να συνεχίσει να κυβερνά ο Πούτιν τη Ρωσία σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος. Πέρα από ένα μπούνκερ κοντά σε εγκαταστάσεις της Gazprom στον ρωσικό Βορρά, φημολογείται ότι υπάρχει κι ένα άλλο, στην οροσειρά Αλτάι, κρυμμένο πίσω από μια μεγάλη ντάτσα (έπαυλη).

Σύμφωνα με το ίδιο ρωσικό δίκτυο στο Telegram, ο Πούτιν φέρεται να παρέμεινε πρόσφατα επί μέρες στη Σιβηρία μετά την προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. «(…) Ο Πούτιν προετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα από μπούνκερ μακριά από τη Μόσχα, που πιστεύει ότι είναι ασφαλές», λέει το δίκτυο.

Τα τρία σενάρια των FT για τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία του Πούτιν

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται οι Financial Times, τρία είναι τα πιθανά σενάρια χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία του Πούτιν:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Μόσχα ίσως επιλέξει ένα χτύπημα «επίδειξης», το οποίο δεν θα προκαλέσει τον θάνατο όλων, όπως μια υπόγεια έκρηξη, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ίσως κάπου ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, ή σε ακατοίκητο σημείο, όπως λόγου χάρη στο Φιδονήσι. Αλλά ακόμη ένα «χτύπημα επίδειξης» θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας κλιμάκωσης και θα άνοιγε την πόρτα για μια ρωσική επίθεση σε μεγάλη πόλη, πυροδοτώντας παγκόσμια κατακραυγή χωρίς στρατιωτικά οφέλη για τον Πούτιν.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ένα πλήγμα κατά ουκρανικού στρατιωτικού στόχου ή σε σημαντική ουκρανική υποδομή, όπως επί παραδείγματι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλλά και εδώ παραμένει ανοικτό πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα τέτοιο χτύπημα για τον Πούτιν, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είναι λίαν διεσπαρμένες και δεν θα είχε νόημα μια επίθεση σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η εκλυθείσα ραδιενέργεια θα έπληττε και δικές της δυνάμεις.

Το τρίτο και εφιαλτικότερο σενάριο θα ήταν να αποφασίσει ο Πούτιν ένα πλήγμα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, με απρόβλεπτη απάντηση από τη Συμμαχία, το άρθρο 5 της οποίας υποχρεώνει όλα τα μέλη της να συνδράμουν κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση. Έτσι, η Ρωσία θα διακινδύνευε μια πυρηνική επίθεση αντιποίνων από τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι, αν ο Πούτιν διατάξει πυρηνική επίθεση, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Είπε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα πώς θα αντιδράσει η Δύση.

Την Κυριακή και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε τη Μόσχα με «σοβαρές συνέπειες», που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επίθεση με συμβατικά όπλα για την καταστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως είπε ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους. Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι προτιμούν σε μεγάλο βαθμό την ασάφεια αναφορικά με τα αντίποινα αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς η αποτροπή στηρίζεται στην αμφισημία, όπως σημειώνουν οι FT.

Διαβάστε ακόμη: