Πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για σχεδόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τέρνα Ενεργειακής και Macquarie με έγκυρες πηγές να υποστηρίζουν ότι το deal είναι πολύ κοντά να κλείσει στα 22,7 ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση αφορά το 57% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών γεφυρώνεται καθώς βρέθηκε η συμβιβαστική λύση και η κοινή αποδοχή τιμήματος. Η Macquarie φέρεται να είχε υποβάλει πρόταση στα 21 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο Γ. Περιστέρης ζητούσε 25 ευρώ ανά μετοχή.
Ωστόσο μετά από πολλές διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρά φέρεται να έχουν έρθει σε σύμφωνα γύρω στα 22,7 ευρώ ανά μετοχή, γεφυρώνοντας σχεδόν στη μέση τις αρχικές τους θέσεις.
Επειδή έχει υπάρξει πολύ παραφιλολογία, να ξεκαθαρίσουμε πως η Macquarie δεν διεξάγει συζητήσεις για το 20% της Τέρνα Ενεργειακής όπως σκόπιμα δημοσιογραφικοί κύκλοι υποστηρίζουν για να αναπτύξουν την δική τους – παράλογη- επιχειρηματολογία, αλλά για το 57% των μετοχών!
Κάτι που στην πράξη σημαίνει πως εάν το deal επιτευχθεί τότε η Macquarie θα είναι υποχρεωμένη βάσει της κείμενης νομοθεσίας να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση προς το επενδυτικό κοινό!
Επί του προκειμένου τώρα, όπως το Radar.gr έχει αποκαλύψει, η Macquarie διά μέσω της Goldman Sachs που «έκανε το προξενιό» έχει κάνει μια πρόταση της τάξης των 21 ευρώ ανά μετοχή για την Τέρνα Ενεργειακή με τον Γ. Περιστέρη να ζητάει 25 ευρώ ανά μετοχή.
Οι πληροφορίες λένε πως οι δύο πλευρές είναι πολύ πιθανό να τα βρουν στα 22-22,7 ευρώ ανά μετοχή! Με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε πως το deal σχεδόν έχει κλείσει στα 22,7 ευρώ και μένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες!
Οι φήμες για ενδιαφέρον Μαρινάκη για το 10% του ΟΛΠ και η στρατηγική σημασία μιας τέτοιας κίνησης!
Μια πληροφορία που διάβασα στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι ο Ευαγγ. Μαρινάκης βγαίνοντας από την Τέρνα Ενεργειακή (μόλις κλείσει η οριστική συμφωνία με την Macquarie) θα αποκτήσει το 10% του ΟΛΠ, προκάλεσε το ενδιαφέρον μου.
Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ότι δεν έχω καμία πληροφόρηση για το θέμα. Ωστόσο παρατήρησα κινητικότητα γύρω από το «χαρτί» χθες στο Χρηματιστήριο και διαισθάνομαι ότι έχει επενδυτικό ενδιαφέρον!
Από εκεί και πέρα, εάν ο πανίσχυρος εφοπλιστής θέλει να αποκτήσει το 10,5% που κατέχουν 2 ξένα funds, προσωπικά το βλέπω ως μια εξαιρετικά έξυπνη στρατηγική και επενδυτική κίνηση!
Σε απλά λόγια αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπαιρνε το 10% του ΟΛΠ, πρώτον, θα γινόταν συνέταιρος με το κινεζικό Κράτος, δεύτερον, θα γινόταν συνέταιρος με την πανίσχυρη Cosco και τρίτον, δια μέσω της σχέσης αυτής θα ήλεγχε το «παιχνίδι» των «ανταγωνιστών» του στο μεγάλο λιμάνι της χώρας!
Προμήθειες και αναθέσεις θα περνούσαν και μέσω της δικής του έγκρισης, γεγονός που θα τον καθιστούσε ως τον απόλυτο κυρίαρχο στον Πειραιά!
Για τους λόγους αυτούς, ως καθαρά προσωπική άποψη, θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε και στρατηγικό και επενδυτικό ενδιαφέρον!
Ας μην βιαζόμαστε όμως. Ας τελειώσει πρώτα η δουλειά με την Macquarie με το καλό στα 22,7 ευρώ, που λένε και οι πληροφορίες και μετά βλέπουμε…
Οι 2 «άτακτες κυρίες» γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού που διαρκεί για περισσότερο από δύο χρόνια, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων!
Η …κλεισούρα, τα περιοριστικά μέτρα, η συνεχής επαφή των ανδρογύνων αναπόφευκτα δημιουργούν εντάσεις, επηρεάζουν την ψυχολογία και δρομολογούν ενίοτε ακραίες καταστάσεις!
Σε όλα αυτά εάν προστεθούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που επιδρά στις ανθρώπινες και συζυγικές σχέσεις.
Η συσσωρευμένη πίεση λόγω συνθηκών καθώς και η ψυχολογική καταπίεση, πολλές φορές κάνουν τα ζευγάρια να αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους, ενίοτε «αμαρτωλές», παράνομες, έξω από τα δήθεν «χρηστά οικογενειακά ήθη».
Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως και να μπορούμε να δώσουμε πολλά ελαφρυντικά σε 2 συζύγους μεγαλοεπιχειρηματιών, που προφανώς λόγω της υπερβάλλουσας πίεσης από την κρίση, τον κορωνοϊό και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, το «έχουν ρίξει έξω» και βιώνουν εξωσυζυγικές σχέσεις, για τις οποίες βοά η πιάτσα…
Το «καλό» πάντως είναι πως οι 2 άτακτες κυρίες δεν έχουν συνάψει μόνιμες ερωτικές σχέσεις, αλλά πολλές περιστασιακές!
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως – όπως λένε στην καθομιλουμένη- δεν έχουν «ένα γκόμενο», αλλά πολλές μεμονωμένες και πρόσκαιρες περιπέτειες, που στο τέλος της ημέρας θα τις οδηγήσει ξανά στην αγκαλιά των «ανυποψίαστων» (;;;) μεγαλοεπιχειρηματιών συζύγων τους …
Η «νέα» πρόταση Σμετς, η «επιστροφή» της Μότορ Όιλ (;) για Ελλάκτωρα και το deadline 45 ημερών του Ολλανδού
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα γύρω από τη μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου κινείται έντονα ανοδικά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Ευλόγως στην χρηματιστηριακή πιάτσα, υπό αυτό το πρίσμα, έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους σενάρια γύρω από πιθανή αγοραπωλησία του πακέτου των μετοχών της τάξης του 30% που κατέχουν οι Μπακοκαυμενάκηδες!
Ως γνωστόν, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, για την απόκτηση των μετοχών των Αρκάδων «εφοπλιστών» στον Ελλάκτωρα φέρονται να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον:
Πρώτον, εισηγμένος ενεργειακός και πετρελαϊκός όμιλος που ανήκει σε μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια (Μότορ Όιλ;), ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση της τάξης του 1,50 ευρώ ανά μετοχή, που δεν έγινε αποδεκτή από τους «εφοπλιστές» του Περσικού κόλπου και της Βενεζουέλας!
Δεύτερον, ξένος θεσμικός επενδυτής, εν προκειμένω ο Τσέχος Σμετς, γνωστός στην εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική σκηνή από τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΟΠΑΠ, ενώ διεκδίκησε με αξιώσεις τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Υποδομών που κατέληξε στο κοινοπρακτικό σχήμα Italgas – Κοπελούζου!
Κατά πληροφορίες η πρόταση του Τσέχου Σμετς κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 1,70 και 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με τους Μπακοκαυμενάκηδες να μην είναι απολύτως αρνητικοί!
Υπό αυτή την οπτική γωνία, οι πιθανότητες κλείνουν προς την πλευρά του να γίνει το deal, είτε με τον Τσέχο κοντά στα 1,72-1,73 ευρώ ανά μετοχή, είτε με την Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη, για την οποία φημολογείται ότι επανήλθε στο παιχνίδι της διεκδίκησης του 30% του Ελλάκτωρα, καθώς για τον τεράστιο πετρελαϊκό όμιλο προκύπτουν μεγάλες υπεραξίες και προοπτικές μέσα από μια τέτοια συμμετοχή, τόσο λόγω Άνεμου, όσο και του Ηλέκτωρα που ενασχολείται με το κομμάτι των σκουπιδιών!
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι τόσο η Μότορ Όιλ, όσο και ο Σμετς τυγχάνουν της αποδοχής και της σύμφωνης γνώμης του Ολλανδού του Ελλάκτωρα, που σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκασθεί σε δεύτερο χρόνο να πάρει την υπόθεση πάνω του και να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ, άνω του 1 δις. ευρώ, δια της οποίας θα πετάξει έξω τους Μπακοκαυνάκηδες, που μετά βεβαιότητας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ρευστότητα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ σε μετρητά για να ασκήσουν τα δικαιώματα τους…