Μπορεί να υπάρχουν στο “ταμείο” περί τα 38 δισ., από το περίφημο “μαξιλάρι”, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στον ΟΔΔΗΧ, όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά γνωρίζοντας ότι το “ταμείο” συνεχίζει να πιέζεται από τις ανάγκες στήριξης που εξακολουθούν να δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, ετοιμάζεται να ενισχύσει τα διαθέσιμά του.

Επιπλέον, υπάρχουν πάντα οι φόβοι περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στις αγορές είτε από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών – που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών – είτε από την συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από όλες τις κεντρικές τράπεζες και πρωτίστως τις Fed και ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει να κρατήσει την επαφή με τους διεθνείς επενδυτές και για το λόγο αυτό άλλωστε Σταϊκούρας και Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ, είχαν τον περασμένο μήνα αρκετές συναντήσεις με στελέχη επενδυτικών χαρτοφυλακίων στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link.

Σημειώνω ότι επαφές έγιναν και με εκπροσώπους των οίκων αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας επιδιώκει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο τρέχον έτος. Ο προγραμματισμός για το 2023 προβλέπει προσφυγή στις αγορές για κεφάλαια 7 δισ. ευρώ, με την πρώτη έξοδο να υπολογίζεται ότι θα γίνει εκτός απροόπτου μέσα στον Φεβρουάριο, με στόχο να αντληθούν κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 10ετούς ομολόγου.

Οι αρχικές σκέψεις για έξοδο ακόμη και τον Ιανουάριο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σκέψεις για έξοδο ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, αλλά τελικά κρίθηκε φρόνιμο να προηγηθεί η αξιολόγηση του οίκου Fitch στις 27 του μήνα, για ευνόητους λόγους. Η εικόνα που θα δίνει ο οίκος για την ελληνική οικονομία, θα είναι οδηγός και για τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά, το σπουδαιότερο και για τους διεθνείς επενδυτές.

Κατά πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, το διάστημα από την 6η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 18 του μήνα κρίνεται ως δόκιμο για την έξοδο, αν δεν υπάρξει ανατροπή των σημερινών δεδομένων.

Για να έχετε όλη την εικόνα, θυμίζω ότι για το 2023 η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πέραν του δανεισμού των 7 δισ. που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών, στο σχεδιασμό προβλέπονται ακόμα εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και κάποιες άλλες πηγές και 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος έχει προϋπολογιστεί ότι θα γίνει χρήση ενός ποσού 2,2 δισ. ευρώ από το διαθέσιμο “μαξιλάρι”. Το θέμα είναι ότι, ναι μεν το ποσό θα αντληθεί μετά βεβαιότητας, όπως εκτιμάται, αλλά με πιο επιτόκιο θα δανειστεί το Δημόσιο, θέμα που σαφώς εξετάζουν και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς αυξάνει το συνολικό χρέος της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: