Το έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, όμως δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτό – και γι’ αυτό κάποιοι λανθασμένα θεωρούν ότι τυχόν πώληση του Ακτωρα θα επιφέρει πλήγμα στον Ελλάκτωρα- ότι ο Χένρι Χόλτερμαν που ομολογουμένως έχει φέρει και έχει ρίξει λεφτά στην Ελλάδα και τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα δεν τα έβγαλε στο εξωτερικό ούτε σε φορολογικούς παραδείσους αλλά τα επένδυσε στη χώρα μας με εξαγορά εισηγμένου ομίλου και όχι μόνο, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε 3 τομείς: 1. Real estate + ξενοδοχεία, 2. Παραχωρήσεις, 3. Τράπεζες!

Στο κομμάτι του real estate στο οποίο περιλαμβάνονται ξενοδοχεία αλλά και ακίνητα του προσωπικού του χαρτοφυλακίου στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, θα αξιοποιηθούν δια μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει σε νέα Lamda Development! Στις παραχωρήσεις ήδη κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, το οποίο ενισχύει διαρκώς με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόκτηση τον Νοέμβριο 2022 ενός πρόσθετου 12,4% της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου αντί 16,6 εκατ. ευρώ από την Αβαξ!

Στις Τράπεζες ο Ολλανδός έχει ήδη καταστεί μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha bank ξεπερνώντας τον Πόλσον και μετά βεβαιότητας θα ενδιαφερθεί για ότι καλό προκύψει στο μέλλον, είτε για το 10% της Alpha που κατέχει το ΤΧΣ είτε ακόμη και για πιο ενεργό ρόλο στο πακέτο της Εθνικής όταν αυτή βγει προς πώληση από το Ταμείο!

Είναι επομένως προφανές πως το αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι, ένας τομέας σύνθετος, δύσκολος, με πολύπλοκο ανταγωνισμό και οριακή κερδοφορία, ειδικά μετά την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Ολλανδό και τους στενούς του συνεργάτες!

Φανταστείτε ότι, σε άλλο μεγάλο κορυφαίο κατασκευαστικό -και όχι μόνο – όμιλο της αγοράς, η επίπτωση του κατασκευαστικού τομέα στο EBITDA είναι μόλις 5%!!! Άρα, για ποιες κατασκευές μιλάμε στις μέρες μας;

Και προσωπική γνώμη της στήλης είναι, πως μόλις (και αν) ξεφορτωθούν τον Ακτωρα θα πρέπει να γίνει μεγάλο πάρτι! Ευτυχώς ενδιαφερόμενοι υπάρχουν …Και όχι ένας, αλλά δύο!

Με την μια πλευρά κατά τις πληροφορίες της αγοράς να πλησιάζει…Φήμες; Θα δείξει!

Διαβάστε ακόμη: